Според учените: Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

жена сън спане
Снимка: iStock

Има причина терминът „сън за красота“ да се отнася повече за жените, отколкото за мъжете, и това не е просто културно клише. Нови изследвания разкриват, че жените средно се нуждаят от около 11 минути повече сън на нощ, отколкото мъжете. Въпреки че това може да изглежда като незначителна разлика, тя има съществени последици за цялостното здраве и благополучие, особено за жените.

Действат хормонални фактори

Ключовият фактор зад тази разлика са хормоните. През целия си живот жените изпитват значителни хормонални колебания, дължащи се на менструация, бременност и менопауза. Всеки от тези етапи може да наруши моделите на съня, което затруднява жените да постигнат качествена почивка. Според Sleep Foundation хормоналните промени, които жените изтърпяват, могат да играят основна роля за тяхната повишена нужда от сън.

Д-р Айлийн Александър, специалист по женско здраве и сън, подчерта физиологичните причини за тези разлики, като каза: „Женските хормони играят огромна роля в съня. В резултат на това жените обикновено се нуждаят от повече почивка и е по-вероятно да подремват през деня, за да компенсират.

Всъщност жените също са с около 40% по-склонни от мъжете да страдат от безсъние. Нарушенията на съня, особено по време на ключови хормонални преходи, могат да бъдат по-чести при жените, което допълнително увеличава нуждата им от допълнителна почивка.

Обществени очаквания и тяхната роля в съня

Отвъд биологията, социалните фактори също допринасят за разликата в нуждите от сън между жените и мъжете. Проучванията показват, че жените са склонни да поемат тежестта на домакинските отговорности и задълженията по полагане на грижи. От събуждане през нощта, за да се грижат за деца до грижи за възрастни членове на семейството, жените често са изправени пред допълнителни изисквания към своето време и енергия.

Това допълнително натоварване може да увеличи нивата на стрес и да допринесе за умора, което прави качествения сън още по-важен. „Жените обикновено са тези, които стават през нощта, за да подкрепят деца или, в някои случаи, възрастни родители“, каза Александър пред списание *Glamour*. Този натиск може да наруши съня и да затрудни жените да поддържат оптимална когнитивна функция през деня.

Значението на съня за здравето и функционирането

Докато жените може да се нуждаят от малко повече сън, важно е да се отбележи, че нуждите от сън на всеки варират в зависимост от фактори като възраст, начин на живот и цялостно здраве. Експертите препоръчват повечето възрастни да се стремят към между седем и девет часа сън всяка нощ. Получаването на достатъчно сън е от решаващо значение както за мъжете, така и за жените, тъй като недостатъчната почивка е свързана с различни здравословни проблеми, включително нарушена памет, отслабена имунна функция и по-висок риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания.

Все пак жените могат да се сблъскат с по-големи последици от лишаването от сън поради уникалната комбинация от биологичен и обществен натиск, който изпитват. „Последиците от липсата на достатъчно сън са добре доказани и могат да имат огромно въздействие както върху мъжете, така и върху жените“, каза Александър. Въпреки това, поради допълнителните предизвикателства, пред които са изправени жените, може да се наложи те да бъдат по-проактивни, за да осигурят съня, от който се нуждаят.

Дайте приоритет на почивката за по-добро здраве

Въпреки че разликата между половете в нуждите от сън все още е област, изискваща допълнителни изследвания, появяващите се доказателства са ясни: жените средно се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете. Независимо дали се дължи на биологични фактори като хормони или на обществените роли, които много жени поемат, достатъчното сън е от решаващо значение за поддържане на физическо здраве, умствена яснота и цялостно благополучие.

За жените, които се борят да получат адекватна почивка, е важно да потърсят помощ и да дадат приоритет на съня. Ако постоянно се чувствате уморени или не получавате препоръчителните седем до девет часа сън всяка нощ, може да е полезно да се консултирате с доставчик на здравни услуги, за да проучите решения и да подобрите цялостното си качество на съня.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти