Да се готви е чудесно, да се чисти след това е ужасно. Да ядеш вкусно е приятно, да търкаш фурната е неприятно. Ах, как е възможно двете толкова противоположни дейности да са така неразривно свързани помежду си?
Повечето от нас са склонни да се откажат от приятното готвене и вкусната домашна храна, само и само да не им се налага след това да влизат почти до кръста в печката, за да я почистят от загорелите мазнини.
Всеки път в такива ситуации си спомняме думите на Карлсон, известен с големия си апетит - спокойствие и само спокойствие.
С малко организация човек може да сготви вкусно, после да почисти лесно и да повтори на следващия ден без да му коства почти никакви усилия. Ето как да организирате всичко:
Всички продукти на масата
Подредете всички необходими продукти на масата преди да започнете да готвите. Така лесно ще видите кое с кое може да се групира в един съд или директно да се сипе в тенджерата от дъската за рязане. Важно е да запомните, че за суровото месо трябва да имате отделна дъска и на нея да не режете друго.
Чистиш, докато готвиш
Белете зеленчуците директно в кофата за боклук или в плик за отпадъци, сложен на масата. Изплаквайте на момента немазните тенджери и чинии, за да намалите камарата от съдове в мивката и в съдомиялната.
Прибирайте на момента пакета брашно, ориз или кутията с подправките, след като я използвате. Така за после ще остане само най-сериозната част от чистенето, но не и подреждането.
Избираш правилните препарати
Както за всяка болка си има билка, така и за всяко петно си има препарат. В кухнята най-трудни за почистване са петната от мазнина по печката, във фурната, на скарата. Съчетани с подправки, които така добре загарят, мазните петна наистина са най-неприятната част от чистенето.
Други места в кухнята, на които се натрупват мазнини, са всички дръжки и вратички на шкафове, вратата и дръжката на хладилника - навсякъде, където пипат ръце.
Интересното е, че известно време сякаш тези петна не се виждат, докато един ден не се окаже, че кухнята ви е в кошмарно състояние и има нужда от спешно почистване.
Единият ни съвет е да почиствате редовно, дори когато ви се струва, че не е чак толкова мръсно, а другият - да се доверите на качествен обезмаслител, за да не търкате до припадък.
Обезмаслителят на Chanteclair например се бори успешно със замърсявания вече над 100 години. Съвременната му опаковка и спрей-формула правят почистването лесно, защото можете да го ползвате дори обърнат “надолу с главата”.
Няма мръсотия, която да устои на неговата сила. Мазнина, трева, плод, шоколад, загорели замърсявания и хиляди други петна няма да намерят спасение и ще се предадат на неговата ефективност.
Почиства с удоволствие готварския плот, скарата след барбекю с приятели, както и упорити замърсявания не само в кухнята.
А, да, може да се използва и за предварително третиране на дрехи и обувки, преди да се сложат в пералнята. С две думи, универсалният отговор на всички твои нужди.
Напръскваш, почистваш, измиваш с чиста гъба, радваш се на блясъка в кухнята и на вкусната храна - рай!
А ако името Chanteclair (Шантиклер) ти звучи познато, то е защото в началото на миналия век нашите баби са ползвали за почистване първия продукт на компанията - марсилски сапун, и са се хвалили една на друга, че чистят “по новата мода, с шантиклер”. С времето изразът става нарицателно за всяко ново, интересно и модерно въведение в бита, какъвто е и съвременният обезмаслител на компанията.