Любов по време на AI? Какво се случва с най-естественото за човека - секса

Дийпфейк, изкуствен интелект с емоции и все по-сложни роботи - това е технологичната реалност през 2024 г. 

През януари тази година поп певицата Тейлър Суифт стана жертва на вайръл дийпфейк. Появиха се AI-генерирани изображения на певицата с еротично съдържание. Стигна се до блокирането на търсене по името й в Twitter, което само беляза възхода на AI-генерираната порнография, пише Forbes. Междувременно пък Илон Мъск представи хуманоидни роботи, като дори излезе на романтична вечеря с един от тях. Тази индустрия също бележи впечатляващ ръст. 

Всичко това е сигнал за повратна точка в човешката сексуалност с взаимоотношения. Историята с Тейлър Суифт показа тъмната страна на изкуствения интелект, а популярността на роботите постави сериозни въпроси за човешката интимност. 

"Човешките същества имат нужда от истински връзки и винаги ще имат нужда, така че дали съществуват секс роботите, или не, не мисля, че ще има съществена промяна", коментира Мат МакМълън, основател на компания, произвеждаща секс кукли.

Предизвикателствата за психичното здраве

Психологическото въздействие от AI е повод за безпокойство, отбелязват психолозите. Все по-често виждаме случаи, в които хората развиват дълбока емоционална привързаност към своите AI партньори, които най-често са за сметка на взаимоотношенията в реалния свят. Тенденциите са наистина тревожни. 

32% от редовните потребители на AI са показали симптоми, съответстващи на поведенческа зависимост.
18% изпитват повишено чувство на самота и социална изолация, въпреки AI отношенията. 25% съобщават за намален интерес към създаване на романтични връзки в реалния свят.

Бъдещето на секса

Докато AI партньрите са в истински подем, бъдещето на секса се простира отвъд отношенията с изкуствения интелект. Иновациите във виртуалната реалност и секс играчките трансформират изцяло начина, по който хората изживяват своята интимност. Тези промени рефлектират и на начина, по който възникват физическите и емоционалните връзки в реалния живот. Прогнозите не са оптимистични за традиционния секс. Предполага се, че до десетилетие разликата между физическата и дигитална интимност ще бъде размита. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти