На 3 ноември е Денят на сандвича. Днес в цял свят се отбелязва денят на третата по популярност храна в света. Той има безброй вариации и може да се похапва от малки и големи по всяко време. В Деня на сандвича обръщаме поглед към рецептите за приготвянето му. Те са изключително различни в различните краища на планетата. Но днес ще си говорим за българския сандвич!
Не си бил дете в България, ако не си празнувал рождения си ден у дома, черпейки останалите деца със сандвичи с пастет и кисела краставичка.
В детството ни едно от най-големите изкушения бе да ни направят вкусен сандвич за закуска, а защо не и за обяд и вечеря.
Филиите с вкусотии определено бяха на почит у всеки дом и остават предпочитаното хапване набързо и до днес.
Думата „филия“ предизвиква две асоциации в главата на човек: храна и детство. „Ах, в юмрук ръждив петак да скрия, пак със кучето да вдигна олелия, пак с пипер да поръся филия от хляба чер…“ Любимата храна от детството. И най-лесната и бърза за нашите майки и баби.
Най-често до филийките се прибягва за сутрешна или следобедна закуска. Диетолозите се опитват да ги премахнат от менюто ни, препоръчвайки мюсли, зърнени храни и плодови салати, но пред филията всички са равни и никакви диети не вървят!
Днес ви представяме някои от най-обичаните традиционни сандвичи, които похапваме и до днес:
Още вкусни рецепти от нашето детство:
- Като в детството: 5 рецепти за любими български закуски
- С вкус на детство: 6 рецепти за тестени ретро закуски от едно време
- Три любими бабини рецепти за бухтички от нашето детство
- С вкус на детство: любимите ни български десерти от соца