От време на време готвачите в Бъкингамския дворец приготвят нови и невероятно апетитни ястия, които определено искате да опитате.
Менюто за всеки държавен банкет е съобразено с предпочитанията на гостите. Но основният човек, на когото готвачите трябва да се харесат, все още е монархът. Затова служителите в главната кухня на Бъкингамския дворец измислят меню, което ще се хареса на Чарлз III и ще отговори на неговите специфични предпочитания към храната.
Например, известно е, че кралят яде месо не повече от 2-3 пъти седмично, защото се стреми да намали въглеродния отпечатък върху земята. За да посвети повече време на работа, монархът не обядва, а закусва с варени яйца, плодова салата и чай. Вечерята на Чарлз III също така рядко съдържа тежки ястия, за да може да спи леко.
На банкета в Бъкингамския дворец, който се проведе на 25 юни 2024 г., готвачите приготвиха ястия, които са съобразени както с екологичните навици на монарха, така и с традициите на японската кухня. Така император Нарухито и съпругата му Масако бяха почерпени с три ястия - предястие, основно ястие и десерт. Първото ястие бе свежо и леко, приготвено от местни продукти - шотландски лангустини в краставично гнездо с мус от босилек и доматено консоме.
Основното ястие бе печено филе от калкан с билково масло, маруля, сметанов сос от киселец и сезонни зеленчуци, събрани от земите на Чарлз III. Рибата бе поднесена с намазани с масло картофи, спаначени крокети и салата от зелен фасул и пъдпъдъчи яйца. Вечерята завърши със зашеметяващ и деликатен десерт от сладкарите на Бъкингамския дворец, които приготвиха нов шедьовър на всеки банкет. Този път това бе прасковено сорбе с парченца плодове върху канапе от свежи зрели праскови. Плодът за основния десерт не е избран случайно - в Япония отдавна се отглеждат праскови, които се смятат за символ на здраве и дълголетие.
Гостите бяха почерпени и с други сладкиши от сладкарите на двореца - натурален мармалад в захар, както и домашен млечен и черен шоколад. Напитките включваха шампанско, което традиционно се сервира преди основното ястие, както и няколко вида вино.
Ястията бяха сервирани върху позлатен релефен порцелан, а масите - украсени с рози от градините на Бъкингамския дворец. Чарлз III реши в началото на управлението си, че рязането на цветя за един ден не е екологично. Именно поради тази причина след вечеря кленовете се засадиха обратно в земята.
Прочетете още:
- Крал Чарлз е казал, че е горд с Кейт за нейната смелост
- Невиждана досега снимка на принцеса Даяна и нейната майка, която разби сърцето ѝ
- Историята на сестрата на Даяна: от връзката ѝ с Чарлз до трагедията с принцесата
- Крал Чарлз получи странен страничен ефект от лечението на рак