Животът ни повежда към неочаквани приключения, среща ни с различни хора и ни изправя пред какви ли не ситуации. Онова, което остава непроменено обаче, е копнежът по уюта, който сме изпитвали у дома по време на коледните празници.
Детските спомени, свързани с Коледа, ухаят на канела и портокал, на топли ястия и сладки изкушения. Празникът винаги е носил светлина в душата и от позицията на вече пораснали знаем, че магията не е била в подаръците, а във времето, прекарано с най-близките около коледната трапеза.
Онова, което отличава „модерните“ баби, е желанието им да експериментират. Старите рецепти се изтупват от праха, за да се родят нови варианти на класическите десерти, поднасяни на празничната трапеза. Защото сладостта е радост и вълшебство както за небцето, така и за настроението.
Най-ароматният коледен сладкиш на баба
Как се раждат истинските кулинарни шедьоври? Чрез претворяване на традицията и вдъхновение от чуждите култури. В този ред на мисли, българската коледна трапеза приветства италианското панетоне.
Като наследничка на народната пестеливост, добрата домакиня знае как да оползотвори всеки излишен залък. И когато широко разпространените у нас коледни козунаци панетоне се окажат в повече, няма друг изход, освен да се превърнат в неописуемо вкусен и ароматен бабин сладкиш.
Стъпките за приготвяне са прости: едно голямо панетоне се нарязва на парчета и се залива със затоплена смес от 5 яйца, 100 г захар, 300 мл готварска сметана, 300 мл прясно мляко, 125 г качествено масло President и ванилия. Получената смес се изсипва в подходящ съд за печене, който предварително е намазнен и посипан със захар. По повърхността на сместа се разпръсват парченца шоколад и се запича във фурна, загрята на 180 градуса за 25 минути.
Коледният сладкиш, измайсторен от баба в промеждутъка между празничните похапвания, е готов!
Съставката, която прави този десерт неустоим
Питайте която и да е веща домакиня и тя ще ви каже, че сладкиш без първокачествено масло е като Коледа без празничен дух.
Маслото President е едно от най-предпочитаните в България. То се отличава с изтънчен вкус и превъзходен аромат.
Причината за статута му се крие в технологията на производство, която повелява смесване на най-добрите френски сметани. Маслото не се обогатява с добавки, единствено се пастьоризира за по-добро съхранение. С цел запазване на разкошния му вкус, се продава в специално проектирана опаковка, която поддържа свежестта и аромата на продукта.
Нека Коледата във вашия дом бъде изпълнена с благоуханията на приготвената с любов храна. Ако имате тази възможност, помолете своите баби за напътствия в кухнята, които вие на свой ред да предадете напред през поколенията. Нека традицията пребъде, а кулинарното въображение никога да не секва.