Създадено за BIOGAIA

С деца на море - наръчник за оцеляване

С деца на море - наръчник за оцеляване
Снимка: iStock

Лятото е в разгара си и вече нямате търпение да отидете на море, нали? Ако сте родител на малко дете, със сигурност знаете, че здравословните проблеми по време на ваканция не бива да се подценяват. A ако ви предстои първа почивка с бебе, е добре да сте подготвени, защото нищо не разваля семейната ваканция така, както някой да се разболее.

Затова решихме да разгледаме най-честите предизвикателства пред детското здраве по време на морска почивка и да ви дадем полезни съвети, с които да избегнете неприятни ситуации.

Снимка: iStock

Защо децата се разболяват по време на пътуване?

Ако детето ви се разболее докато пътувате, това може просто да изглежда като лош късмет. Но всъщност това се случва, защото децата са извън контролираната среда и могат да бъдат изложени на микроби, които вероятно не са срещали преди и те могат да ги разболеят.

Опитайте се да не позволявате притесненията за възможно разболяване да отнемат удоволствието от пътуването. Просто се уверете, че сте подготвени за неприятни ситуации, за да можете да се насладите на почивката си.

А с какви затруднения най-често се сблъскват родителите на бебета и малки деца през лятото?

Слънчево изгаряне

Важно е да защитите кожата на детето си и да я предпазите от увреждане от слънцето. За целта използвайте защитно облекло (дълги ръкави, панталони, шапки с козирка или периферия, която покрива врата), нанесете слънцезащитен крем с SPF 50 и избягвайте пряко излагане на вредните лъчи в пиковите часове между 10 и 16 часа.

Снимка: iStock

Как да избегнете проблеми?

Най-добре е да нанесете слънцезащитен крем, преди детето ви да облече банския си костюм, за да не пропуснете някоя зона. Не забравяйте да нанасяте отново на всеки 80 до 90 минути. Можете да настроите таймер на телефона си, за да ви подсеща да го правите.  

Бонус съвет:

Ако детето ви получи слънчево изгаряне, нанесете лосион от алое вера и покрийте мястото с дрехи. Ако изгарянето е силно и се появят мехури, веднага се свържете с лекар, за да го прегледа. Слънчевото изгаряне може да причини дехидратация, така че се уверете, че детето ви пие и достатъчно вода.

Снимка: iStock

Стомашни проблеми

Повръщане, диария, треска - често те се причиняват от бактерии или други микроби, навлизащи в храносмилателния тракт, обикновено от замърсена храна или вода. Диарията е особено голям проблем за малките деца и бебетата, тъй като те могат да се дехидратират много по-бързо от възрастните.

Как да избегнете проблеми?

Използвайте само пречистена или бутилирана вода за пиене, за приготвяне на мляко и на бебешка и детска храна. Ако кърмите вашето бебе, продължавайте да го правите. Напомняйте на децата да мият ръцете си добре и често. Давайте плодовете и зеленчуците сварени или ако са в суров вид, се старайте да са добре измити и обелени. Месата и рибата, особено в летните горещини, трябва да бъдат добре сготвени и да се консумират веднага. Добавете и ежедневен прием на пробиотик, с който да подпомогнете чревното здраве и имунитета на най-малките членове на семейството.

Снимка: BioGaia

Бонус съвет:

Ако се чудите какъв пробиотик да вземете, нашият съвет е BioGaiа® Protectis капки, тъй като лесно се приемат и от бебета, и от малки деца до 3 години. Действието им е насочено към подкрепа на чревната флора и имунната система на най-малките, повлияват благоприятно и бебешките колики. Капките се прилагат изключително лесно, тъй като нямат вкус и мирис. Могат да се дават с лъжица или да се прибавят към храна или напитки. Напълно натурални са, тъй като съдържащите се в тях полезни бактерии Limosilactobacillus reuteri се извличат от майчина кърма. За децата над 3 години и за възрастните членове на семейството са подходящи BioGaiа® Protectis таблетки за дъвчене с вкус на ягода, които ще подпомогнат чревната микрофлора през сезона на морските почивки.

Снимка: iStock

Заболяване „Ръка-крак-уста“

Ако не сте се срещали с това неприятно заболяване, значи сте истински късметлии. Изключително често срещано е при деца под 5 години и е силно заразно, като се причинява от ентеровируси. Симптомите включват висока температура, хрема, обрив по дланите и стъпалата, както и язви в устата. Язвите в устата могат да причинят болка по време на хранене и приемане на течности. Затова при съмнение, ако детето още не може да си каже къде го боли, следете дали ще спре да се храни и да пие течности както обичайно.

Как да избегнете проблеми?

Ключът е в добрата хигиена. Още при настаняването си в хотел, вила или друго място за почивка – дезинфекцирайте повърхностите. Уверете се, че детето мие ръцете си след ходене до тоалетната, задължително преди и след хранене. Трябва и вие да миете ръцете си всеки път, когато сменяте пелена или помагате на дете да използва тоалетната, да се храни или друго. Това е най-добрият начин за предотвратяване на предаването на микроби.

Бонус съвет:

Носете в себе си винаги антибактериални мокри кърпички или антибактериален спрей/гел.

Снимка: iStock

А ето и какво споделя майката на 8-месечната Рая – Сузи Георгиева, позната като инфлуенсър в дигиталното пространство, която вече успя да натрупа собствен опит с бебе на море:

Ти си мама на 8-месечната Рая. Как промени живота ти появата на детенце?

- Животът ми се промени изцяло, но пък за МНОГО, МНОГО по-добро! Не си представям ден без Рая! Тя е всичко, което сме искали с Пацо! А спрямо ежедневието ми, вече няма и секунда, в която да съм свободна. Рая расте изключително бързо, много е пъргава и много любопитна. Сега всичко около мен са детски песнички, танци, игри, смяна на памперси и хранене. Тотално различен живот живея след нея!

Лято 2024 е първото ти лято с бебе на море. Кои са топ 5 неща, без които не тръгваш на почивка като млада мама?

- Пелени, храна, пробиотик, слънцезащита, играчки и дрехи. Те всъщност са доста повече, даже ако някога тръгна само с 5 неща, значи съм осъзнала, че всичко останало, което винаги нося, не ми е нужно, но да кажем, че тези са най-важните.

Знаем, че промяната на климата и средата оказва влияние върху имунитета на децата. Защо залагаш на BioGaia®Protectis в аптечката на Рая?

- На първо място, защото го давам супер лесно и бързо, и нямаме уговорки преди това. Тя преди да е разбрала какво се случва вече го е изпила. На второ място, защото до сега не сме имали неразположения, си мисля, че й се отразява разкошно!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suzie&Reni (@suzieandreni)

 

На нея харесват ли й? Лесно ли ги приема?

- Да, за приема както казах е много лесно! Дали й харесват, според мен да, защото не се е случвало да се тръшка или да не иска да ги приеме.

Захранването вече е факт. Кои са й любимите вкусове към момента, забелязала ли си?

- Да, разбира се! Всичко що е зеленчуци! Рая обича много повече тях от плодовете! Не й допадаше месото в началото, но вече нямаме проблем.

А как успяваш да й въведеш и затвърдиш храните, които не са съвсем по вкуса й?

- Някои не успявам да ги въведа, защото винаги се мръщи и плюе, като например боровинките. Никак не са й по вкуса, но поне знам, че няма алергия от тях. Може би след време пак ще опитам, но до този момент и трите пъти нямаме успех. Тя поне не е много капризна. Имаме съвсем малко храни, които толкова да не й харесват.

Защо е добра идея да включваме пробиотик като BioGaia®Protectis и по време на така важния период на въвеждане на нови храни?

- За да няма чревни неразположения. Стомахчетата имат нужда от защита и затова смятам, че е супер да се дават пробиотици.

 

BioGaia®Protectis e хранителна добавка. Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информация. BioGaia капки T221117412/29.01.2018; BioGaia табл. ягода T221123458/ 05.06.2020;

BGA-article-kids-sea-summer-EWO-BG-01627

 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол