Пътувайте, момичета: Според науката забавя стареенето!

Революционно проучване от университета Edith Cowan подчертава, че пътуването може да е много повече от развлекателна дейност – то може да съдържа ключа към забавянето на процеса на стареене. Изследването предполага, че физическите, умствените и социалните ползи от пътуването колективно повишават общото благосъстояние, допринасяйки за по-здравословно остаряване.

жена космос пътуване
Снимка: iStock

Подсилване на физическото здраве
Едно от основните открития на проучването е, че пътуването насърчава физическата активност, независимо дали става въпрос за опознаване на нови градове пеша, пешеходен туризъм сред природни пейзажи или участие в различни развлекателни дейности. Физическото движение е от съществено значение за поддържане на мускулната сила, здравето на сърдечно-съдовата система и гъвкавостта, всички от които са склонни да намаляват с възрастта. Като се занимават с тези дейности, пътниците не само остават активни, но и подобряват естествените механизми за самовъзстановяване на тялото си. Това засилва кръвообращението, поддържа здравето на сърцето и поддържа гъвкавостта на ставите – фактори, които помагат за предотвратяване на физическите признаци на стареене.

Умствена стимулация и когнитивно здраве
Пътуването предоставя и уникална форма на умствена стимулация. Навигирането в непозната среда, изучаването на нови езици или усвояването на нови култури е предизвикателство за мозъка, подобно на умствена тренировка. Тази когнитивна ангажираност е от съществено значение за поддържане на острота и умствена яснота, намаляване на риска от свързан с възрастта когнитивен спад и заболявания като деменция. Изследователите подчертават, че тази постоянна стимулация насърчава невропластичността, способността на мозъка да се адаптира и расте дори с напредване на възрастта.

Намаляване на стреса и емоционално благополучие
Хроничният стрес е основен фактор за преждевременното стареене, засягащ всичко - от еластичността на кожата до имунната функция. Проучването на университета Edith Cowan предполага, че пътуването е мощен антидот срещу стреса. Когато хората се потопят в нова среда, те често излизат от своите рутинни стресови фактори, позволявайки на ума да се нулира и презареди. Независимо дали става въпрос за спокойствието на природата или за вълнението от оживения град, промяната на пейзажа може значително да намали нивата на кортизола, хормонът, отговорен за стреса, което води до подобрено емоционално и психическо здраве.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Социални взаимодействия и общност
Социалните връзки играят решаваща роля за остаряването в добро здраве, а пътуването предоставя възможности за запознаване с нови хора и ангажиране в смислени взаимодействия. Изследователите откриха, че тези социални срещи могат да облекчат чувството на самота, което често е свързано с умствен упадък при по-възрастните хора. Ангажирането с различни култури, създаването на нови приятелства или дори укрепването на семейните връзки по време на пътуване може да повиши емоционалната устойчивост и да осигури чувство за принадлежност и удовлетворение.

Ползи за имунната система
Проучването също така посочва, че пътуването може да има пряко въздействие върху имунната система. Новите преживявания могат да предизвикат здрави имунни реакции, поддържайки защитните сили на тялото нащрек. Чрез излагане на тялото на различни климатични условия, храни и среда, пътуващите могат да укрепят имунната си система, което е от съществено значение за дълголетието и устойчивостта на заболявания, свързани с възрастта.

жена космос пътуване
Снимка: iStock

Проучването от университета Edith Cowan хвърля светлина върху многостранните ползи от пътуването, показвайки, че то не само обогатява преживяванията ни – то всъщност може да удължи годините ни. Чрез насърчаване на физическа активност, умствена стимулация, намаляване на стреса и социално взаимодействие, пътуването се очертава като мощен инструмент за насърчаване на остаряването в добро здраве. Докато продължаваме да изследваме света, може също така да проучваме начини да добавим години към живота си, както в количество, така и в качество.

Прочетете още: 

Пътувайте, момичета: Според науката забавя стареенето!

Вдъхновяващо

Свободно време

Пътувайте, момичета: Според науката забавя стареенето!

Революционно проучване от университета Edith Cowan подчертава, че пътуването може да е много пове...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти