Европа е най-красива в света: Ето кой е градът мечта в нова световна класация!

Скорошна класация подчерта архитектурната привлекателност на Европа, като девет от десетте най-красиви града в света са европейски. Класацията, извършена от британския онлайн съветник по ипотечни кредити, оценява градовете въз основа на съотношението на техните сгради, които отговарят на „златното сечение“ – математически принцип, често свързван с естетическа хармония и баланс. Тази вечна формула отдавна се използва в архитектурата, за да улови красотата на природата в създадени от човека структури.

Не е изненадващо, че много от най-емблематичните столици на Европа заемат видно място в този списък. Едно забележително отсъствие обаче е Париж, често славен заради своите исторически и културни забележителности.

Венеция: Най-красивият град в света

Венеция, със своите емблематични канали и уникална комбинация от архитектурни стилове, оглавява класацията за най-красив град в света. Проучването установи, че над 83% от сградите във Венеция са в съответствие със златното сечение, което я прави образец на архитектурна красота. Тази естетическа привлекателност допринася за трайната популярност на Венеция сред туристите, като градът е привлякъл 5,7 милиона посетители само през 2023 г. Напливът от туристи обаче накара Венеция да приложи мерки като туристическа такса и ограничения на размера на туристическите групи, за да защити своите исторически улици и канали.

венеция
Снимка: iStock

Рим и Барселона: близки съперници

Италия също претендира за второто място със своята столица Рим, където 82% от архитектурата на града е в съответствие със златното сечение. Това прави Рим не само историческа съкровищница, но и най-красивата европейска столица според тази класация.

Барселона, културният център на Испания, следва плътно на трето място. Известен със своята оживена арт сцена и отличителните творби на Антони Гауди, градът демонстрира смесица от традиционна и модерна архитектура, което го прави визуален празник за посетителите.

рим
Снимка: iStock

Прага и Ню Йорк: смесица от готически и модерни чудеса

Прага в Чехия е на четвърто място, където готическото величие на катедралата Свети Вит контрастира рязко със съвременния дизайн на Танцуващата къща, отразявайки богатото архитектурно разнообразие на града.

Топ 5 завършва Ню Йорк, единственият неевропейски град, който влиза в топ 10. Силуетът на града, осеян с емблематични структури като Емпайър Стейт Билдинг и Статуята на свободата, илюстрира динамичната природа на съвременната архитектура.

прага
Снимка: iStock

Скритият скъпоценен камък на Франция: Бордо

Докато Париж, със своята Айфелова кула и катедралата Нотр Дам, е синоним на френска красота, той изненадващо не попада в топ 10, а вместо това попада на 12-о място. Вместо това Бордо, често засенчван от френската столица, заема девето място. Известен с елегантната си неокласическа архитектура, Бордо е град, в който историческото величие се среща с модерен дизайн, илюстриран от структури като музея Cité du Vin и Place de la Bourse.

bordo
Снимка: iStock

Други европейски красавици

Списъкът също включва Атина, Гърция, на шесто място; Будапеща, Унгария, на седмо място; Виена, Австрия, на осмо място; и Милано, Италия, на десето място. Всеки от тези градове се гордее с уникална архитектурна идентичност, от древните храмове на Атина до имперския блясък на Виена.

Най-красивият град в Обединеното кралство

Нито един град в Обединеното кралство не успя да влезе в топ 20 на света, но в Обединеното кралство Честър е коронясан за най-красивия град. С оценка за красота от 83,7%, този град, основан като римска крепост, е известен със своята добре запазена историческа архитектура, включително римски стени и сгради в стил Тюдор. Лондон, Белфаст, Ливърпул и Дърам следват в класацията за Обединеното кралство.

Глобални претенденти

Отвъд Европа, глобалният списък с топ 20 включва и градове като Стокхолм, Флоренция, Тел Авив, Копенхаген, Маракеш, Чикаго, Амстердам, Берлин и Истанбул, всеки от които предлага свой собствен уникален архитектурен чар.

Доминацията на Европа в тази класация подчертава богатото архитектурно наследство на континента, където вековни дизайни продължават да пленяват и вдъхновяват. Независимо дали става въпрос за вечната красота на Венеция или класическата елегантност на Бордо, тези градове са доказателство за стремежа на човечеството към естетическо съвършенство.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти