Променянето на Йоана Буковска-Давидова: аплодисментите не трябва да стихват

Йоана буковска давидова
Снимка: Здравко Йончев

Велина Томова

„Уважаеми зрители, моля ВКЛЮЧЕТЕ мобилните си телефони, представлението ще започне всеки момент“.

Думи, които не очакваш да чуеш в театралния салон.

Йоана Буовска-Давидова обаче промени това.

Новият й моно-спектакъл „Променяне“ е една крачка напред за театралното ни изкуство. Съчетава класическия монолог с новите технологии и добавената реалност.

Йоана буковска давидова
Снимка: Здравко Йончев

“Променяне” е драматизация по книгата “Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Темите са вечни – за ролите, които една жена има да изиграе в живота си – на майка, на жена, на професионалистка, но са поднесени по завладяващ всички сетива начин.

Участва в спектакъла още преди началото. Изтегляш си апликация на телефона, чакаш с нетърпение да видиш какво ще се случи на екрана и нямаш търпение да започне.

Йоана буковска давидова
Снимка: Здравко Йончев

Още с първите минути си даваш сметка, че това не е обикновено представление. Декорите се прожектират, образите се прелива от сцената на екрана, а през телефона виждаш иначе невидими неща.

Като допълнение, като история в историята, текат автентични кадри с Лив, които Йоана е получила със съдействието на посолството на Швеция.

Йоана буковска давидова
Снимка: Здравко Йончев

Няма да ви разказваме повече, защото трябва да отидете и да гледате „Променяне“ – с всичките си сетива, с душите, с ума си.

И не забравяйте да си заредите телефоните 😉

Следващите предпремиерни представления на моноспектакъла “Променяне” ще се състоят на 13 и 14 февруари 2019г., както и на 4 и 5 март 2019г. от 19,30 ч., в “Нов театър” в НДК, София.

Йоана буковска давидова
Снимка: Здравко Йончев

Зад сценичния проект “Променяне” стои изключителен екип, с който Йоана има удоволствието да работи за първи път и да реализира този иновативен спектакъл. В основата е режисьорката Гергана Димитрова и нейната „Организация за съвременно изкуство и култура - 36 маймуни”, с която тя повече от 10 години създава независим театър в България и печели не едно отличие и нас и в чужбина. Асистент-режисьор e Теодора Георгиева.

Йоана буковска давидова
Снимка: Здравко Йончев

Важна роля в “Променяне” имат и двамата сценографи, специализирали в създаването на визуалните среди – Момчил Алексиев и Никола Налбантов.

Александър Гълъбов и Мартин Луканов от ARV1, са специалистите изработили специалното приложение “Променяне” за представлението, което зрителите при желание могат да си изтеглят на личните смартфони, за да преживеят допълнителната реалност, добавена към действието на сцената. 

Йоана буковска давидова
Снимка: Здравко Йончев

За музикалната среда се грижат двама  млади композитори – Йоана Робова и Петър Пармаков. Художник e Пенко Гелев, анимация - Сотир Гелев, оператор - Мартин Балкански. Във видеата участват актьорите: Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев. Хореограф е Марта Трифонова – Варлаамова. Грим - Татяна Слепцова – Тита.

Координатор на проекта e Ади Кънева.

Идеята и драматизация са на самата Йоана.

Билетите за предпремиерите на 13 и 14 февруари са в продажба в касите на Билетен център НДК, Нов театър НДК,  в мрежата на Ticketportal  и в epaygo.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти