Празник е! Ети кой има имен ден днес

жена цветя
Снимка: iStock

Името Антим е едно от онези редки и силни имена, които носят със себе си специална енергия и смисъл. Произлиза от гръцки език и означава „противник“, което символизира сила, твърдост и непоколебимост в борбата срещу злото. На 3 септември православната църква чества паметта на свещеномъченик Антим Никомидийски, който със своята духовна сила и смирение остава пример за поколенията.

Св. Антим е роден в гр. Никомидия, разположен в малоазийската област Витиния, и още от малък получава християнско възпитание, което оформя неговия характер и живот. Описван като човек с високи добродетели, дълбоко смирен и изпълнен с любов към Бога и ближните, Антим е избран за епископ на Никомидийската катедрала.

10 забравени български имена с екзотично звучене

Епископ Антим поема управлението на своята епархия в един от най-тежките периоди за християнството, когато гоненията срещу вярващите са особено ожесточени. Въпреки опасностите, той не се отклонява от своя дълг и продължава да служи на Бога и на своето паство, дори когато е принуден да се оттегли в едно отдалечено село.

Една от най-забележителните истории, свързани със св. Антим, е неговата среща с войниците, изпратени да го заловят. По пътя към своята съдба, той не само не се крие, но и проповядва на тези войници, които в крайна сметка решават да приемат християнството и да се кръстят.

9 имена, които притежават силна енергия и носят късмет

Антим се явява пред своите гонители с гордо вдигната глава и твърдо изповядва вярата си. Мъките, на които е подложен, не успяват да сломят неговия дух. Накрая той е посечен с меч, но неговата саможертва остава като символ на непоколебимостта и вярата, които надживяват всичко.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти