Днес празнуват дамите с едно прекрасно име

жена желание
Снимка: iStock

Днес честваме Св.Лидия - първата християнка в Европа. Имен ден празнуват всички жени, носещи това име.

Лидия била продавачка на багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св.Павел Апостол по време на мисията си в нейния град. Тя и цялото й семейство се обърнали във вярата и Лидия приела Свети Павел Апостол да живее в дома им. Филит и Лидия живели по времето на император Адриян (117-138 година). Филит бил царски съветник. С жена му Лидия имали двама синове Македон и Теопрепий.

Св. Лидия е първата християнка в Европа. 

Според историците това не е истинското й име, а означение че е лидийка, родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат "лидийци" доста врем след това. В българската народна традиция думата "Лида" се използва за синоним на "разглезена девойка".

Лидия и Филит били християни и по тази причина били заловени и изправени пред изператора на разпит. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Там ги измъчвали, а след това ги затворили в тъмница. През нощта им се явил ангел, за да им вдъхне смелост.

На другия ден ги измъчвали, като ги потопили в котел, пълен с масло и сяра. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал. Щом научил това, измператор Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни и после да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими. Посраменият император си тръгнал, а мъчениците започнали да се молят и да благодарят на Бога. След това починали.

Лидия - има гръцки произход и е име на кралство в древна Месопотамия (1200 - 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез. Първата жена, наричана Лидия, е съпругата на Филит, но според историците това не е истинското й име, а означение че е лидийка понеже е родена в Лидия.

Денят на мъченица Лидия е 23 маpт - отбелязва се и на 20 май. В Северна Гърция има селище с това име и близо до него - прекрасен храм и манастир на нейно име и в нейна чест. 

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти