Малага, Испания - родното място на Антонио Бандерас

Биляна Траянова

Андалусия е най-голямата по население автономна област в Испания. По територия е втора по големина след Кастилия и Леон и граничи с Португалия, Мурсия, Естремадура и Кастилия-Ла Манча.

Забележителната природа на Андалусия е съчетана с впечатляващо хилядолетно историческо и културно наследство на финикийци, римляни, вестготи, маври и испанци.

Красивите андалуски градове със своите паметници, крепости, дворци, замъци и храмове пренасят до съвремието духа на всички цивилизации, оставили следа тук. Осезаемо е усещането как минало и настояще взаимно се обогатяват, за да дадат на поколенията връзката с историята на една велика империя.

Дълги векове Андалусия е била под влияние на арабите. По тази причина науката, изкуствата, селското стопанство - всичко тук бива привнесено именно от арабската цивилизация. На арабите се дължат и множество нововъведения - хартия, водни помпи, вятърни мелници, нови аромати и вкусове. В края на 15 век Гранада е завладяна отново от католиците. Днес в Андалусия перфектно са запазени много древни паметници. Тук можете да видите Арабски кули от 11 век, средновековни крепости и красиви катедрали.

Местната архитектура абсорбира характеристики на културите на народите, които живеят или са живели тук.

Снимка: Валери Белчински

За повечето туристи Испания е песни, фламенко, корида, и вино. И много вкусна храна. Андалуската кухня комбинира различни световни кулинарни традиции. Маврите научават жителите на Андалусия да ядат бадеми, цитрусови плодове и ориз. Именно тук е изобретено гаспачото, която днес се приготвя от домати, ябълков оцет, чесън и зехтин, но преди доматите да се появят в Европа, тук за студената супа гаспачо са ползвали бяло грозде.  Накратко, от Андалусия тръгва  всичко онова, с което Испания се слави по света.

Снимка: Валери Белчински

Първата ни спирка е Малага - един от най-старите градове в Испания, прославен със своята архитектура, богато историческо и културно наследство. Тук ни очаква нашият добър приятел и любим гид на много пътешественици - Мишо. На път винаги е добре, когато имаш местен човек, на който да се довериш.

Снимка: Валери Белчински

Малага е рожденото място на знаменития художник Пабло Пикасо, както и на актьора Антонио Бандерас. Пикасо е голямата гордост на Малага и затова името му носят улици, музеи, ресторанти и кафенета. А колкото до Бандерас  - той е съвременния любимец на местните жители.

Градът е бил основан през 8-ми век пр. н. е. и от тогава, тези земи са преживели многочислени сражения и битки: римляни, вестготи, араби и други народи са нахлували в тези територии, привнасяйки по нещо свое в обичайния начин на живот на местните жители, издигайки при това нови укрепления и къщи. Историческата част на града е внушителна със самобитността си  - останките от величествената крепост Алкасаба от времето на арабското владичество, уникалната катедрала, чието строителство продължава около два века, крепостта Гибралфаро, руините от римския театър и множество други забележителности превръщат Малага в едно от бижутата на Андалусия.

Снимка: Валери Белчински

Навсякъде из Малага и особено в пешеходната му зона и по крайбрежието, можете да намерите множество уютни кафенета, ресторантчета и ресторанти, в които да прекарате приятно част от свободното си време, както и да опитате уникалната местна кухня. Сама по себе си тя е удивителна смесица от кулинарните традиции на много народи, но все пак, основни в местната кухня са рибата и морските продукти.

Катедралата на Малага е една от най-значимите и красиви забележителности на града. Мнозина наричат тази прекрасна сграда „Андалуското бижу на Ренесанса“.

Снимка: Валери Белчински

Къщата-музей на Пикасо е място, пренасящо в света на един голям творец, оставил в наследство за поколенията 13 500 картини, 100 000 рисунки, 34 000 иллюстрации и 300 скулптури.

В историческия център на Малага се намират останките от римски театър.

Днес се знае, че театърът е бил построен през 1-ви век преди новата ера, по времето на император Октавиан Август, когато Малага е била част от една от провинциите на Римската империя.

Входът на Алкасаба де Малага, тази необикновена крепост с екзотично и леко мистично излъчване, е в непосредствена близост до римския амфитеатър, от където криволичещ път се изкачва сред богата зеленина: пурпурни бугенвилии, високи палми, ароматни жасминови храсти и портокалови дървета.

Снимка: Валери Белчински

Тази крепост-дворец е може би най-внушителният и емблематичен исторически паметник на Малага.

Алкасаба е изключително човешко творение, намиращо се в непосредствена близост до руините на римския театър и до сградата на митницата – което предоставя уникалната мозайка от свидетелства на римска, арабска и ренесансова култури – на едно място.
Дворецът-крепост е разположен на склона на хълма Гибралфаро.

Снимка: Валери Белчински

На върха на тази планина е още една крепостна сграда - крепостта Гибралфаро. Двете крепости са свързани помежду си от пътеката "Корача", - всъщност, това е „топла връзка“ между двете кперости, оградена от зигзагообразни стени. Тези две укрепени сгради в XI - XIV век. формират най-мощната отбранителната система в цяла мавританска Испания.

Пътуването ни из Андалусия изглежда повече от обещаващо!

Снимка: Валери Белчински

Гледайте новите епизоди на „Без багаж“ всяка неделя от 13 ч., по Диема

Всички минали епизоди можете да гледате ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти