Какви ги вършат в джунглите на Бали

Биляна Траянова

Животът на остров може да бъде екзотика за туристите, но за местните може да се превърне в скука и бреме.

Ако си ограничен на няколко стотин квадратни километра, само хвърлей от големия страховит океан, ако полетите до острова ти са зависими от вулкани и земетресения, ако познаваш почти всички местни, то тогава много неща са ти простени. До такъв извод стигаме, пътувайки из Бали за пореден път.

Ритуал след ритуал, хиляди дарове за боговете, които трябва да купиш и поднесеш годишно, церемонии, които нямат край и целия ти бюджет е подчинен на тяхното случване, само балийци си знаят какво им струва това усърдие и съхраняване на традициите.

Поредният топъл, приятен ден. Колата с шофьора са пред хотела ни, както винаги – навреме. Гидът ни разцъфва в най-приветливата си усмивка.

Обещал ни е приключение. Искаме да надникнем в потайностите на острова и той ще ни заведе на тайно място в джунглата, за да видим как се провеждат днес боевете с петли – много стара традиция, а може би просто кървав хазарт.

От 1981 г. боевете с петли са незаконни на Бали. Единственото изключение се прави за боевете, провеждани за религиозни цели. Тази много стара традиция в балийския индуизъм е свързана с вековен ритуал -  Табух Рах.

Той представлява жертвоприношение или „наливане на кръв“ за злите духове и така заситени те си тръгват от святото място и церемонията може да започне.

На пръв прочит е трудно да свържеш духовните балийци с кървавия хазарт.

Въпреки, че това е незаконно, боеве между петли се провеждат из целия остров.

Мъжете прекарват от шест месеца до две години в подготовка на петли за бой. Те ги хранят с висококачествени храни, така че да развият мускулите на птиците. Колкото по-силен е петелът, толкова по-добри са шансовете му за победа.

Боевете с петли са толкова широко разпространени в Балийската култура, че често се виждат мъже от всякакви възрасти, да обсъждат своите петли, сравнявайки ги по тегло и размери, и хвалещи се със своите бойци.

Снимка: netinfo

Това е един от най-невероятните аспекти на местната култура.

За да попаднеш на петльови борби на Бали, трябва да спечелиш сериозно доверието на някой местен. Иначе ще получаваш дежурния отговор, че борбите са незаконни и вече няма такива.

Снимка: netinfo

Много често боевете се правят дълбоко в джунглата. Арените се издигат бързо и също толкова бързо се развалят, за да се прикрият следите.

Петлите имат естествена агресия към други мъжки. Първата стъпка в подготовката на битките е собствениците на птиците да намерят подхождащи противници, най-често определящо е теглото.

Снимка: netinfo

След намирането на подходящ противник, трети човек раздава острите таджи за крака на всеки петел. Таджи е остър като бръснач нож, с дължина в някои случаи до 10 см. Това е свещено оръжие, с което петлите се нараняват до смърт.

Снимка: netinfo

Преди да започне борбата, настъпва един силно хаотичен етап от няколко минути, в които мъжете около арената поставят своите залози. Те крещят цвета на петела, който искат да спечели и залаганията започват от рупии на стойност няколко долара до сто и повече долара на залог.

Снимка: netinfo

След това двата петела са освободени в центъра на ринга и те започват да скачат, да се кълват един друг, преди накрая една от двете птици да нарани смъртоносно другата със своя Таджи. Победител е птицата, която последна се задържи на крака.

Кървавият спорт датира от повече от 6000 години. Грижата за птиците напомня много грижата за спортисти, на които се залагат големи надежди.

Петльови боеве се провеждат на много места по света, някъде са забранени от закона, другаде не.

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти