Да живеят безцелните разходки!

Биляна Траянова

Андалусия те прави свой невъздържан фен още при първото стъпване на нейна земя.

Тръгваме към високите планини, на разстояние 113 км от Малага, където буквално кацнал над дефилето на река Ел Тахо се намира един от най-красивите градове в Испания - нейно романтично великолепие - Ронда!

Необичайното градче с мелодичното име Ронда е малък град в южната част на Испания и родно място на бикоборството.

Ронда е древно селище, където келтите, финикийци, римляни и араби са оставили своето богато наследство! Всичко тук е изключително красиво - от необикновените, спиращи дъха пейзажи, откриващи се от почти всяка точка на града, до изумителното количество забележителности на общо 481 кв.км площ от града на "белите къщи."

Да се опишат с думи невероятните гледки, които се откриват от моста, е нереалистично и невъзможно. Това трябва да се види.

Градът е обявен за национален паметник на Испания. Издигнат е от двете страни на дълбокото дефиле на река Тахо, която го разделя на две части: стария град от 13-ти век и новия град от 18 век. Градът е разположен върху две масивни скали в средата на живописна планинска долина.

Скалите са свързани чрез каменен мост, така наречения "нов мост", който е построен през 18-ти век. Под моста – пропаст с повече от 100  метра дълбочина (в долната част на дефилето е реката Гуадалевин).

Но изгледът към дефилето е просто фантастичен. Ждрелото е толкова дълбоко, че човек изпитва страх дори да се доближи до оградата.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Ние следваме правилото, че основната задача на всеки пътник е пълно потапяне в атмосферата и колорита на посетените места. Затова минаваме по тесните и дружелюбни улици на Ронда.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Тук има всичко - пъстри антикварни магазини, чиито витрини приличат на малки музеи, запустяващи къщи, по-скоро малки дворци с антични фенери над входните врати, има и необичайни минувачи, като тези монахини, които така хармонично се вписват в спокойното темпо на живота на града.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Наоколо са разпръснати уютни кафенета, а художници рисуват из тесните улички на Ронда. Отвсякъде сме заобиколени от белите къщи на Андалусия.

Снимка: netinfo

Всичко в Ронда е потопено в някак необикновена атмосфера - южна и топла - по андалуски гостоприемна.

Снимка: netinfo

Това е Ронда - градът, неподчиняващ се на никаква логика при смесването на традиции и култура. Град, съблазнителен и мистичен - град, надвиснал над бездната!

Снимка: netinfo

И днес, тук сме ние, „Без багаж“!  Да видим, обикнем и разкажем...

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти