Да откриваш малките потайности

Биляна Траянова

Когато един град те плени, започваш да откриваш всичките му малки потайности, да търсиш поводи да се поразходиш и още малко, да не можеш да му се наситиш.

Това се случва с нас в Мадрид. Тук, сякаш  нищо не е като в другите европейски столици. 

Дали се разхождаме из Мадрид денем или нощем, винаги имаме онова особено усещане за спокойствие и сякаш нищо не изглежда спешно. Закъсняваш за бизнес-обяд, а след това прекарваш с паелята час-два-три... Така е прието. И движението в града е същото - дори в чак пик - всичко се движи някак бавно, но никога не спира. Ленивост, съчетана със симпатична ексцентричност - ето това е Мадрид.

Нетипично за Мадрид, ние не само не закъсняваме за нашия обяд, дори подраняваме.  Защото трябва да дегустираме прословутото Kосидо Мадриленьо - така се нарича мадридското варено - един много типичен тукашен бульон.

Пътьом научаваме, че това уникално ястие може да се опита на много места в града, но има едно място, където мадридското варено е превърнато в ритуал. И така се озоваваме в ресторант Ла Бола.

Ла Бола е приветлив ресторант с усещане за домашен уют. Макар и с доста маси, в ресторанта цари по-скоро интимна атмосфера. За наш късмет в центъра на града. Така няма да губим много време и ще можем да разгледаме още много неща…

Неговата традиционна кухня е добре известна сред местните още от 1870 г. Днес туристите се тълпят, за да бъдат клиенти на Ла Бола.  Тук винаги се е предлагала истинска традиционна кастеянска кухня. Големият специалитет е споменатото вече мардридско варено.

След няколко дни в Мадрид вече ни е ясно, че часовете за обяд и вечеря са доста различни от нашите. Тук масово се обядва най-рано в 14 часа, а обичайно към 15 часа. А вечерята започва не по-рано от 21 часа. Пристигането ни в българския час за обяд съвсем не е случайно - искаме да подраним, за да видим как се приготвя прословутото варено в реално време.

Снимка: netinfo

И трябва да признаем, че процедурата наистина прилича повече на ритуал. Докато гледаме, огладняваме скорострелно. Ястието се готви с много любов, много продукти, по традиционния начин от стари времена, в индивидуални пръстени гърненца, на дъбови въглища и на много бавен огън. Нашето варено е почти готово, но следващата партида  ще се вари цели 4 часа.

Вестниците от началото на века разказват, че в Ла Бола можело да се ядат три вида варено: в 12 часа то е струвало 1,15 песети - за работници и служители; в 1 часа - варено от 1,25 песети - с пилешко, предпочитано от студентите, а от 2 часа нататък - варено с месо и бекон - изборът на журналистите и сенаторите.

Снимка: netinfo

Това варено е уникално вкусно и всички единодушно го признават за най-доброто и най-традиционното. Всичко в това ястие е различно: от процеса на приготвяне, до начина на ядене.

Първо се сервира бульона. След като го изпиеш, получаваш зеленчуците, а като трето ястие - получаваш телешкото. Изключително забавно и практично - готвиш едно, а сервираш три ястия.

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти