По български земи: Магията и значимостта на Дуранкулашкото езеро

По български земи: Магията на Дуранкулашкото езеро
Снимка: iStock

Специални епизоди на „Черешката на тортата“ ни отвеждат директно в Дивия север на Българското Черноморие – новият дом на „Игри на волята“. Повлиян от духа на най-мащабния риалити формат, кулинарното предаване ще бъде по-екстремно от всякога в следващите две седмици. Домакини в тези необикновени епизоди на волята и добрия вкус ще бъдат едни от най-колоритните и борбени играчи от последните три сезона на “Игри на волята“. 

„Черешката на тортата“ сервира екстремни преживявания в новия дом на „Игри на волята"

В епизода довечера ще видим прекрасната Мани от четвъртия сезон на едноименното риалити за издръжливост, която освен прекрасни рецепти, ще ни потопи и в магията и значимостта на Дуранкулашкото езеро.

Затова екипът нио се вдъхнови да ви разкажем повече за този природен обект:

Дуранкулашкото езеро е разположенo в най-североизточната част на България, на около 6 км от Българо-Румънската граница. Езерото е сред най-значимите влажни зони на България. Заедно с Шабленско-Езерецкото езеро то е единственият крайбрежен лиман по българското Черноморие със запазен естествен характер.

Около южните брегове на езерото се намират останки от някогашни първични степи – един от най-редките типове екосистеми в България. В района на езерото се срещат 5 ендемични растения за Балканския полуостров и други 27 вида с важна международна и национална консервационна значимост. 

Дуранкулашко езеро и съседните Шабленски езера формират заедно най-многочисленото съвременно зимовище на застрашената от изчезване в световен мащаб червеногуша гъска.

Обектът е с международно значение за 3 гнездящи вида птици – малък воден бик, морски дъждосвирец и черночела сврачк, както и от особена важност в национален мащаб за гнезденето на белооката потапница, немия лебед, тръстиковия блатар, турилика , дебелоклюната чучулига и индийското шаварче.;

Археологическите разкопки в Дуранкулак започват през 1974 г. от научен колектив под ръководството на проф. д-р на и.н. Хенриета Тодорова. Направените там открития донасят много нови знания относно праисторията и ранната история на Балканския полуостров. Дуранкулак е комплексен археологически обект, където са представени върховите моменти от праисторията на Добруджа.

Дуранкулак - мястото на Черноморието, което ни пълни душата и ни спира дъха 

На западния бряг на Дуранкулашкото езеро има землянки от първите земеделци на Добруджа (5100 – 4700г. пр.н.е.), могилни погребения от протобронзовата епоха (3500 – 3400 г.пр.н.е.) и късноантичен сарматски некропол. Там са разположени и некрополите, оставени от хората, населявали Големия остров в езерото.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter B (@peterb768876)

Проучените над 12 000 праисторически погребения, наред с некрополите от Девня и Варна, показват, че западните брегове на Черно море са били люлка на най-древната протоцивилизация на човечеството. На Големия остров в Дуранкулашкото езеро се намира енеолитна селищна могила (4600 – 4200 г. пр.н.е.), която е паметник на културата с национално значение. На южния склон на острова има укрепено селище от късната бронзова и началото на ранножелязната епоха (1300 – 1200 г. пр. н.е.).

На 26 м навътре в скалния масив на острова е изсечен елинистически пещерен храм на богинята Кибела ( 3 в. пр. н.е.), а върху целия остров е било разположено укрепено прабългарско селище от 9 – 10 в. Част от него е експонирана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти