Всеки от нас притежава някоя: Петте рани, които ни карат да носим маски ежедневно

душа
Снимка: iStock

Елизабет Астарджиева

Животът на всеки човек е пътешествие, изпълнено с уроци и израстване. Всеки от нас, макар при различни обстоятелства, е роден с определена цел – да открие себе си и да премине през своите уроци, за да се научи да приема и обича. Това разбиране е централна тема в книгата на Лиз Бурбо „Петте рани, които ни пречат да бъдем себе си“, която разглежда дълбоките емоционални наранявания, които всички ние носим и които оформят начина, по който взаимодействаме със света. Тези рани, възникнали в ранна възраст, ни карат да носим "маски" ежедневно, в опит да се защитим от повторна болка и отхвърляне.

Според Бурбо, когато човек се ражда, неговата душа вече е избрала семейството и обстоятелствата, през които ще премине, за да научи своите уроци. Тези уроци се проявяват чрез преживявания, които често се повтарят, докато не успеем да ги приемем с разбиране и любов. В книгата си авторката обяснява, че когато не сме в състояние да приемем определена ситуация, това води до натрупване на негативни емоции като вина, страх или съжаление. Те, от своя страна, създават блокажи в нашето съзнание, които ни пречат да живеем автентично и свободно.

душа духовно медатация слънце
Снимка: iStock

Основният проблем, според Бурбо, е егото ни – то е това, което ни кара да избягваме болката и да отричаме реалността на своите чувства. Егото е подхранвано от нашите убеждения, които често са свързани с нараняванията, преживени в миналото. Тези убеждения формират „маски“, които носим, за да скрием истинската си същност и да избегнем ново нараняване. Тези маски могат да ни накарат да изглеждаме силни, независими или безразлични, но всъщност ни пречат да се изразяваме свободно и да се свързваме автентично с другите.

Един от най-големите уроци, които книгата предлага, е приемането на себе си и на собствените ни преживявания. Това приемане не означава да се съгласим с всичко, което ни се случва, а по-скоро да осъзнаем, че всяко преживяване, независимо колко болезнено, ни води към израстване. Само когато се научим да приемаме себе си с всички свои слабости и недостатъци, можем да премахнем маските и да заживеем пълноценно.

душа духовно медатация слънце
Снимка: iStock

Петте рани, които Бурбо описва в книгата си – отхвърляне, изоставяне, унижение, предателство и несправедливост – са в основата на повечето емоционални травми, които носим. Тези рани възникват още в детството и продължават да влияят на поведението ни като възрастни, докато не успеем да ги излекуваме. Всяка от тези рани предизвиква определена маска, която носим в опит да се предпазим от нови болки.

Живеенето с тези маски може да се усеща като тежест, която ни пречи да бъдем истински щастливи. Те ни изолират от истинската ни същност и ни поставят в порочен кръг на страдание и непрекъснати негативни преживявания. Само чрез осъзнаването на тези рани и смелото изправяне срещу тях можем да започнем процеса на изцеление.

В нашата галерия ще разгледаме всяка от петте рани поотделно и ще видим как те се проявяват в ежедневието ни, както и как можем да ги разпознаем и започнем да ги лекуваме.

Петте рани, които ни пречат да бъдем себе си

 

Елизабет Астарджиева Елизабет Астарджиева

Всеки от нас притежава някоя: Петте рани, които ни карат да носим маски ежедневно

За душата...

Свободно време

Всеки от нас притежава някоя: Петте рани, които ни карат да носим маски ежедневно

Животът на всеки човек е пътешествие, изпълнено с уроци и израстване. Всеки от нас, макар при раз...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти