Създадено за RESCUE®

Паник атаките – паралелната пандемия. Как да се справим с тях?

a
Снимка: iStock/Getty Images

Твърде вероятно е да познавате поне един човек, който в определен момент от живота си е преживявал паник атака. Тя може да се приема от околните със страх и незнание какво да направят, за да успокоят лицето, което я е получило или обратното – да реагират с „какво толкова, нали не ти става нищо в действителност?“ Ако пък вие сте имали паник атака, със сигурност знаете за какво усещане става въпрос.

Какво е паник атаката?

Пристъп на паника е внезапен епизод на интензивен страх, който предизвиква тежки физически реакции, когато няма реална опасност или явна причина. Пристъпите на паника могат да бъдат много плашещи, т.е. когато ги получите, да ги сбъркате със загуба на контрол, инфаркт, дори и да решите, че умирате. Много хора имат само една или две паник атаки в живота си и проблемът отминава, когато стресиращата ситуация приключи. Но ако сте имали повтарящи се, неочаквани пристъпи на паника и сте прекарали дълги периоди в постоянен страх, може да имате т.нар „паническо разстройство“.

Паралелната пандемия

Въпреки че самите пристъпи на паника не са животозастрашаващи, те могат значително да повлияят на качеството на живот. През последните две години наред с пандемията от COVID-19, започна да се заражда и друг тип пандемия – тази, свързана с психичното здраве. Именно затова ще си говорим днес – стресът, паниката и личната устойчивост, като по темата ще ни осветлят специалистите д-р Диана Милушева и психотерапевтът Таня Иванова.

a
Снимка: iStock/Getty Images

Как да (си) помогнем?

Пандемията стана причина много от хората да проведат своята първа среща с паник атаката. За да можем да помогнем на себе си или на близък човек, едно от нещата, които е важно да направим, е да комуникираме повече и да говорим възможно най-много за това, споделяйки как се чувстваме и през какво точно преминаваме. Често срещана реакция на хората, които изпитват за пръв път пристъп на паника, е да тръгнат по лекари (кардиолози, пулмолози и други специалисти), защото както вече стана ясно, симптомите ѝ са физически.

След като обаче сме направили първата крачка – осъзнаването, че става дума за паник атака – и сме говорили с хора, които са преминали през това, е важно да изградим собствен механизъм за реакция при стрес. Дали това е да се допитаме до друг човек как се е справил и какво работи при него или още през първите няколко пъти да опитаме различни техники, за да разберем какво ще помогне точно на нас – няма значение. Важното е да се информираме и да опознаем собствения си организъм, за да изготвим защитен механизъм, който да бъде ефективен за нас.

a
Снимка: iStock/Getty Images

Тема „табу“ ли е да говорим за психично здраве?

За съжаление, доста хора имат скрупули и се притесняват. Дори специалистите са на мнение, че разговорите за психичното здраве при българина са табу. Разстройството на психиката е болест също като грипа, например и вие не бива да изпитвате срам да споделите какво ви се случва и да не се притеснявате, че ако говорите за това ще ви лепнат някакъв етикет.

Паник атаките съществуват и доста преди епидемията от COVID-19, защото така или иначе съвременният забързан начин на живот може да отключи такъв вид проблем. Специфичното при тази пандемия, обаче, е че един от главните физически симптоми при пристъпите на паника – задухът – е и един от основните признаци за COVID-19. Много лесно двете могат да се разграничат, благодарение на уредчета, които почти всички имаме вкъщи (оксиметър) и да измерим сатурацията си – ако е над 90, значи физически сме добре, а пристъпът е на психична основа.

Една от най-големите грешки, които специалистите срещат при работата си с пациенти е, че те споделят предимно за физическото измерение на тревожноста си. Истината е, че това, на което трябва да се обърне внимание, е не начинът, по който организмът реагира, а да се потърси истинската причина, предизвикала именно тази реакция.

Правилният помощник  при спешни ситуации

a
Снимка: Rescue

Паник атаката е сравнително спешно състояние заради острия си характер. Но как да се справим на мига с нея, когато я изпитаме, има ли начин, по който бързо може да се успокоим? Специалистите препоръчат Рескю капките на д-р Бах, създадени, за да ви помогнат сами да постигнете вътрешен емоционален баланс в трудни ситуации.  Оригиналната комбинация ще откриете както под формата на капки, така и на спрей – в зависимост от вашите предпочитания. Рескю капките на д-р Бах имат универсален ефект (могат да се използват от всички, включително бременни, бебета, кърмачки), който се дължи на действието на включените в нея цветни есенции, свързани с  пет често срещани негативни модела на поведение, появяващи се в отговор на кризисна ситуация. Положителният потенциал на тези есенции (скална роза, слабонога, джанка, повет и витлеемска звезда), включени в състава на комбинацията, води до балансиране на блокиращите модели на поведение. Добре е да държите винаги близо до себе си капките или спрея Рескю на д-р Бах, за да се справите на момента с тези остри състояния. Важно е да подчертаем, че капките не могат магически да накарат тези състояния да изчезнат – понякога, за да се справите с тях се налага да посещавате психотерапевт, Бахов терапевт или комбинация от двете.

Съвети за лична устойчивост

Не подценявайте психическото си здраве и му обръщайте сериозно внимание – то е свързано паралелно с изграждането на лична устойчивост. В такива моменти от огромно значение е подкрепата на заобикалящата среда – било то роднини, приятели или колеги. Тоест, ако искате да помогнете на ваш близък човек – изслушвайте го, накарайте го да говори за това и му покажете съпричастност. Ако пък вие сте потърпевши, не се притеснявайте да помолите за подкрепа. Други способи, с които може да помогнете за личната си устойчивост, са медитацията, различни физически упражнения и Бахова терапия заради всичките си възможности и индивидуалния подход, който има към пациентите. Запомнете, че информацията е сила и трябва да я получавате от правилните източници и да слушате съветите на специалистите или на хора, които са преминали успешно през този период.

За повече информация и съвети изгледайте цялото видео тук:

За продуктите от линията Rescue можете да прочетете повече на rescue.bg или да ги закупите от по-добрите аптеки или онлайн на vedrashop.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти