Откриха как да намалят захарта в тортите, без да променят вкуса им

f
Снимка: Thinkstock

Израелски учени разбраха как да намалят съдържанието на захар в тортите с 40%, без да променят вкуса им, пише "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Ако новите рецепти се приемат добре сред потребителите, може да се сложи края на изкуствените подсладители, които причиняват затлъстяване.

За да почувстваме сладко, молекулите на захарта трябва да попаднат върху вкусовите брадавици на езика. Учените установиха, че само една пета от захарите, използвана в десертите, стигат до рецепторите ни. Останалата част директно попада в стомаха.

Методът, използван от специалистите, е познат във фармацевтиката. При него лекарствата се "опаковат" в молекули, за да може точната доза да достигне до засегнатото място. 

f
Снимка: Thinkstock

Израелската компания добавила микроскопични частици от минерали без вкус,покрити със захарни молекули.

По този начин по-малки количества захар се задържат по-дълго върху рецепторите и дават по-интензивно чувство за сладко. Вкусовите качества на продуктите остават същите.

f
Снимка: Thinkstock

приложение апп
Снимка: Edna.bg

приложение апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти