От незапомнени времена хората са обичали да се събират около масата и да си пийват. Днес предпочитани са виното, бирата или пък уискито, но преди много, много векове любимата опияняваща течност била медовината - алкохолна напитка, която се прави от мед и вода посредством ферментация с дрожди. И по нашите земи тя я била почитана и наричана "напитката на боговете", но традицията за правене на медовина отдавна е забравена. Така е докато един млад, отдаден и находчив млад българин не решава да я възроди.
Той се казва Здравко Пеев и гордо може да се нарече медовар. Интересът му към историята и по-специално към Средните векове още от малък го повежда на дълго и интересно пътешествие. Тогава попада на текстове, в които се споменава "напитката на боговете", и започва да експериментира и да се наслаждава на този процес.
Здравко приема Албена и Илиян от "На кафе" на много интересно място, вдъхновено от Средновековието и ги потапя в своя свят, разказвайки необикновената си история специално за рубриката "Хвърчащите хора".
"Цялата романтика на Средновековито заплени моя млад пубертетски ум и започнах да се интересувам по-дълбоко и по-дълбоко. Лека-полека изниква медовина. Нещо там се говори за медовина и аз не знам какво е това, защото никъде около мен няма медовина. И в един момент, лека-полека, контактувайки с хора, които се интересуват от Средновековието много задълбочено, започнаха да ми излизат едни рецепти. Първата, която ми попадна, беше от старонемски," разказва младият медовар.
Здравко дори открива стара рецепта за медовина на българския поет и публицист Петко Славейков - в една книга, която се оказва първата българска издадена готварска книга.
"Тя е на Петко Славейков от 1870 година. Петко Славейков е бил учител на много места в България и е пътувал," уточнява Здравко.
Първоначалната искра в живота на Здравко е запалена от любовта му към историческата епоха, но по-късно образованието му по микробилогия му помага да превърне хобито си в професионално занимание. Така той днес е основател на единствена по рода си компания за производство на българска медовина.
Започва да бърка първата медовина вкъщи и се захваща с професионалното прозиводство няколо години по-късно с помощта на група съмишленици, с които започват да популяризират "напитката на боговете" в наши дни.
"Вярвам, че времето е най-ценната валута, с която разполагаме, и инвестирам във всичко, което ме прави щастлив," описва той житейската си философия.
Чуйте още от вдъхновяващия разговор на Албена и Илиян със Здравко във видеото.
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.
Прочетете още:
- Пътят на една мечта: Българите, които работят с "Луи Вюитон" (ВИДЕО)
- Пореден успех: Юлиан Костов влиза в сериала "Белият лотос"
- История за успеха: Българската дизайнерка, която облича звезди на фестивала в Кан
- Историята на „Хвърчащите хора“ Оля и Ники: непримирими към женското насилие