Очи на ловец: Защо жените намират този поглед за секси?

Всеки месец Алекс Кабба публикува свои снимки в социалната платформа Reddit и моли непознати да оценят външния му вид. 33-годишният мъж е диагностициран с телесна дисморфия, но това не го спира да задава въпроси на непознати потребители като: „Имам ли вдлъбната брадичка?“ и „Имам ли нужда от операция за намаляване на челото?“ Хората не са били мили с него. Някои от отговорите включват „имаш страховито излъчване“ и „трябва да отслабнеш. 3,5/10”.

Кабба определя своята увереност като почти несъществуваща и една от многото му фиксации е постигането на „очи на ловец“: нова мания сред някои мъже благодарение отчасти на TikTok, където изобилства от видеоклипове, в които се твърди, че изключително привлекателните мъже имат този тип поглед. За пример се посочват знаменитости като Крис Хемсуърт и Робърт Патинсън. Платформи като Reddit са пълни с мъже, които отчаяно молят за помощ, за да променят формата на очите си. 

Петимата най-секси испански мъже днес

Очите на ловеца не са нова концепция. Терминът произлиза от общностите на форуми, където непознати обменят подобни екстремни идеи относно външния вид и критикуват външния вид на другите.  

►Радост за окото! Стилните мъже по улиците на София

Но какво характеризира този така омагьосващ поглед, по който жените въздишат и за който мъжете копнеят?  Очите на ловеца имат няколко специални характеристики: Те седят дълбоко в лицето, горният клепач не е много видим, докато долният е доста забележим. Най-важното нещо за очите на ловеца е канталният наклон. Това е, когато външният ъгъл на окото е по-висок от вътрешния ъгъл. Това прави очите да изглеждат по-изострени.

А защо се наричат точно така, питате? Има изследване, проведено върху животни, което доказва, че формата на очите и зениците на животното показва дали е ловец или плячка. Доказано е, че вертикалните зеници на очите са типични за хищниците, а хоризонталните са за плячката. Подобна е ситуацията и при хората, тъй като формата на очите ни може да осигури много различен образ. Хората с очи на ловец имат изпъкнал пронизващ поглед, докато очите на плячката придават по-уязвимо излъчване, когато са широко отворени.

Кабба теоретизира, че очите на ловеца „правят мъжа да изглежда по-доминиращ и мистериозен“. Може да наречете това форма „лисиче око“ или „котешко око“ – идеята е, че мъжете с очи на ловец са по-секси за жените, тъй като приличат на силни хищници като тигри и гепарди и следователно изглеждат така, сякаш биха могли да ги защитят.

Само в TikTok видеоклиповете, маркирани с „очи на ловец“, са привлекли общо 49,6 милиона гледания. Мъжете от най-малко желаната страна на този спектър на красота, според тези общности, имат „очи на плячка“ и се смята, че тези господа с очи като на сърна изглеждат слаби и ненадеждни.

Доколко валидно е обаче това правило могат да ни покажат други примери от живота. Въпреки факта, че той е универсално харесван от почти всяка жена в интернет, отрицателният кантален наклон на актьора Тимъти Шаламе ще го приземи право в територията на „плячките“. 

Много от мъжете, преследващи погледа на ловеца, изглеждат убедени, че жените са привлечени само от човешката версия на ягуара и вярват, че промяната на външния им вид ще подобри астрономически шансовете им за запознанства и любов. Но мнозина могат да потвърдят факта, че мъжете, които често жените харесват, не са винаги високи, мускулести и намръщени. Защо иначе Шаламе – секси, но със слабо телосложение и очи на мило кученце – би поставил на колене толкова много жени по света? Защо комикът Пийт Дейвидсън ще може да излиза с най-горещите известни жени една след друга? 

Постигането на очи на ловец може да бъде изключително скъпо. Знаете ли кое е по-евтино? Себеприемането.

Ледени, но много секси: Скандинавските мъже, които ни спират дъха (СНИМКИ)

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол