Всеки народ се определя чрез храната си. Ние – включително. Традиционните ни вкусове подсказват какъв характер имаме.
Ракиите са ни люти, но пък салатите към тях са цветни, баниците ни са солени, но им слагаме захар, защото и ние, българите сме такива – тъкмо да „пресолим манджата“ с поведението си и се усмихнем широко и гостоприемно, защото всъщност сме сладки хора.
Новата любима рецепта на България, избрана от още по-любимите ни Манчев и Шишков, е само поредното доказателство за тази теория – сладко от люти чушлета.
Какъв ще е този народ, на когото ще му хрумне да направи десерт от най-лютивото нещо. Да сложи захар на онова, от което може чак да му се доплаче на човек.
„Тайната е в марината, в която се слагат лютите чушки“, повдига завесата нейната авторка Диляна Георгиева от Бургас. „Тази рецепта имам от своята баба, която я е запазила от предишни поколения.
С годините беше малко позабравена, но сега мисля, че е дошъл моментът повече хора да разберат за нея“, споделя Диляна, като допълва, че най-много сладкото от люти чушки върви с парченца сирене, прясно изпечена наденичка или просто с препечени филийки.
Сладкото от люти чушки носи изключителна наслада на небцето – на мирис създава очакване за нещо солено, след което се разгръща като сладко-лютиво.
Точно като характера на българите, не мислите ли?
Още за вкуса на живота