Някой близък ви е разочаровал? Ето как да се справите с това

В живота ни всички сме се сблъсквали с моменти, в които хора, които обичаме или на които вярваме, ни разочароват. Това може да бъде не само болезнено, но и да постави под въпрос нашите отношения, доверието и личните ни граници. Но какво да направите, когато този удар идва от някой, който ви е близък? Как да се справите с емоционалната буря и да продължите напред?

Разочарованието е неизбежна част от човешките взаимоотношения. Това не означава, че трябва да го приемаме лекомислено или да го подценяваме. Всъщност, за да преминем през подобни ситуации, е нужно да приемем случилото се, да изследваме собствените си чувства и да намерим начин да се излекуваме. Ето няколко стъпки, които могат да ви помогнат да се справите с разочарованието и да възстановите вътрешния си мир.

Петте рани, които ни пречат да бъдем себе си

Приемете реалността и почувствайте емоциите си

Първата стъпка към справянето с разочарованието е приемането на реалността такава, каквато е. Може би инстинктът ви ще ви подтикне да избягате от болката или да се преструвате, че нищо не се е случило. Но това само удължава страданието. Приемете, че разочарованието е част от живота и не бягайте от собствените си чувства.

Емоциите, които се проявяват след предателство или разочарование, могат да бъдат тежки – тъга, гняв, объркване, празнота. Позволете си да ги почувствате. Тези емоции са нормални и показват, че връзката или ситуацията е значима за вас. Може да забележите физически симптоми като тежест в гърдите, буца в гърлото или разстроен стомах – тези реакции също са част от процеса на изцеление.

Как да преодолеем отрицателните емоции и да бъдем по-позитивни

Прегледайте очакванията си и говорете с хора, на които имате доверие

Разочарованието често идва от несъвместимост между нашите очаквания и действителността. След като сте дали възможност на емоциите си да се разгърнат, е важно да прегледате какви са били очакванията ви към този човек. Дали сте изисквали твърде много или сте били реалистични? Ако сте очаквали разумни неща, тогава човекът просто се е провалил и вие имате пълното право да се чувствате наранени.

В този момент разговорът с приятели, семейство или терапевт може да ви даде друга перспектива и да облекчи тежестта, която носите. Те ще ви изслушат без осъждане и ще ви помогнат да се почувствате подкрепени.

депресия тъга
Снимка: iStock

Проведете откровен разговор и поставете граници

Когато се почувствате готови, може би е време да проведете откровен разговор с човека, който ви е разочаровал. Но не го правете, когато сте разстроени или в разгара на спор. Изберете спокойно време, в което и двамата сте наясно с емоциите си и сте готови да говорите зряло.

Когато обсъждате случилото се, използвайте фрази, които започват с „аз“, за да изразите своите чувства, вместо да обвинявате с „ти“. Например: „Чувствам се наранен/а от това, което се случи“ вместо „Ти ме нарани“. Това ще направи диалога по-продуктивен и ще позволи на другия човек да ви изслуша, без да се защитава.

В зависимост от разговора може да изберете дали да се опитате да намерите решение или да поставите нови граници в отношенията ви. Понякога ще се наложи да преразгледате какво е приемливо за вас и какво не бихте толерирали в бъдеще.

депресия тъга
Снимка: iStock

Дайте си време и се фокусирайте върху себе си

След този разговор си дайте време да обработите всичко, което сте обсъдили. Не очаквайте незабавни резултати – понякога решението изисква повече време и дори след изясняване може да продължите да се чувствате разочаровани. Важно е да се фокусирате върху собственото си благополучие и да не поемате вината за действията на другия човек.

Затова не забравяйте да се грижите за себе си – физически и емоционално. Освободете се от отношения, които не ви правят щастливи, и създайте пространство за хора и ситуации, които наистина ви карат да се чувствате добре.

Разочарованието от близък човек е тежко, но то може да бъде и ценен урок за нас самите, за нашите граници и очаквания. Чрез приемане, изразяване на емоциите си, честност и самоподкрепа, можем да намерим начин да се справим с болката и да израснем по-силни. Не се страхувайте да се доверите на процеса на изцеление и да се грижи за себе си.

Прочетете още: 

Някой близък ви е разочаровал? Ето как да се справите с това

Психология

Свободно време

Някой близък ви е разочаровал? Ето как да се справите с това

В живота ни всички сме се сблъсквали с моменти, в които хора, които обичаме или на които вярваме,...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти