Нежна сила: Какво е да си шампионка по муай-тай в Афаганистан

Шукрия Бахмани е състезателка по муай-тай, прави нацията си горда, като печели златни медали. Младото момиче побеждава противниците си по целия свят и кара аплодиращите си фенове да се усмихват.

Но като жена, която се бори с очакванията към нейния пол в Афганистан, триумфалният ѝ живот и кариера са сериозно застрашени. Журналистите от Voice of America (VOA) ни запознават с нейната вълнуваща история в документалната поредица 52 Documentary.

"Аз съм Шукрия Бахмани. Аз съм член на Афганистанската национална федерация по муай-тай. На 18 години съм. В Афганистан има специфични роли за жените. Практикуването на муай-тай е като нарушаване на табу", казва момичето. 

Когато започва да се занимава с муай-тай, разбрах, Шукрия разбира, че бойният спорт може да ѝ послужи не само за самозащита, но и за това да направи страната си горда. 

"Започнах да тренирам със сестра ми Хафиза Бахмани. Очевидно муай-тай е опасно бойно изкуство. Насилствено е, но е толкова интересно, особено за мен. В муай-тай се бием лице в лице и показваме физическата си сила един на друг. [Като жени] също живеем в общество, в което се борим за правата си всеки ден", споделя младата състезателка.

►Кулинарията като недежда: Как една дъщеря на имигранти даде шанс на бежанците в Ню Йорк

"Шукрия беше размирник като дете. Тя стоеше пред огледалото и удряше и риташе. Биеше се с момичета на нашата улица и използваше движения от бойните изкуства", спомня си сестра ѝ.

Само година след като започва да тренира усилено, Шукрия влиза в националния отбор на Афганистан по муай-тай. Получава златния медал от Шампионата по муай-тай в Абу Даби през 2019 г.

"Не мога да обясня чувството в момента, в който получих златния медал. Като спортист се чувстваш горд. Защото виждаш знамето на твоята страна да е издигнато по-високо от това на другите нации," казва Шукрия. 

Въпреки усехите и гордостта, които носи на държавата си, обаче, Шукрия продължава да бъде подлагана на полови стереотипи. 

Чуйте от видеото продължението на нейната история.

Още материали от VOA: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти