Нели Георгиева пред Edna.bg за без(опасна красота) и не(захаросаната) страна на нещата

Елизабет Астарджиева

Днес ви представяме Edna вдъхновяваща и силна жена, която е решила да превърне личната си болка в мисия за по-добро здраве и информираност. Нели Георгиева, основателка на популярната Facebook група „(без)Опасна красота“, е пример за това как една жена може да преодолее тежките последици от естетичната медицина и да вдъхнови хиляди други да направят същото.

Нели започва своя път към осъзнатата красота след като самата тя преминава през множество неуспешни и болезнени естетични интервенции. След години на страдания, Нели се сблъсква с тежки здравословни проблеми, причинени от гръдни импланти. Този опит я води до създаването на „(без)Опасна красота“, където хиляди жени споделят и намират подкрепа.

В това интервю пред Елизабет Астарджиева от Edna.bg Нели разказва за своята мисия и опита си в света на естетичната медицина, като също така сподели мнението си по най-любопитни теми от сферата на красотата. Тя споделя своите виждания за заблудите в индустрията, натиска от социалните медии и посланията, които би искала да предаде на всички жени.

Присъединете се към нас в това откровено и вдъхновяващо интервю, за да научите повече за пътя на Нели Георгиева и това как нейната история може да промени и вашия живот.

Какво те накара да започнеш своята мисия без(опасна красота)?

Мотивира ме моят негативен опит в естетичната медицина. Аз започнах да се сблъсквам с интервенциите още когато навърших 18 години и предприех първата си пластична операция, която беше на носа. В годините много неща се объркаха и трябваше да бъдат коригирани, но най-голямото фиаско, което ми се случи, беше с гръдните импланти. Сложих си ги, когато бях на 29 години, и се оказа, че те правят страхотни поразии в тялото ми и доведоха до наистина много неприятни здравословни симптоми.

Какво научи от тази твоя най-голяма грешка, свързана с естетичната медицина?

Най-големият урок, който научих, е да започна да си приемам. Мисля, че едва сега, след като минах през доста проблеми, започнах да осъзнавам колко е важно да се работи на вътрешен план, преди да се направи крачка към работа на външен план.

Ще ни разкажеш ли малко повече за това, през което си преминала?

Аз имам пет операции на носа, просто защото първата беше изключително необмислена. Направих тази крачка, без да бъда напълно информирана спрямо рисковете, спрямо хирурга, избрах го от една реклама по телевизията. Аз съм от провинцията и тогава нямаше много информация в Интернет. Може би това беше една от причините, поради която исках да създам такава група, в която да се говори не само за захаросана страна на нещата, но и за всички тези неща, които могат да се объркат.

Специално, що се касае до ринопластиката (операцията на носа), това е изключително пипкава процедура, която трябва да се прави от хирург, който специализира единствено и само в операции на носа. Препоръчително, УНГ специалист.

Съветвам хората, които предприемат тази крачка, да не залагат всичките си козове на първия избор, защото това е една процедура, която ако се обърка, след това всяка последваща ревизия е изключително непредсказуема и резултатът не може да бъде предвиден. Тоест, като първата не се е получи, вероятността да имате повече от една, две, три е много голяма.

Коя е най-интересната лична история, която си прочела в без(опасна красота)?

Те всички са много интересни. По-скоро ги степенувам на коя е най-ужасяващата история, която съм прочела. Да кажем, че всички са индивидуални. Всяка жена влиза със собствена лична история, собствени страхове, надежди и прочие. Почти винаги го има усещането, че въпреки, че е минала през някаква травма и турбуленция, е започнала най-после да се приема, да се харесва такава, каквато е.

Може би най-стресиращата история е на една жена, която е с трайни увреждания след спукани гръдни импланти. Тя е с лимфедем, което е едно състояние близко до инвалидизация. За съжаление, за тези рискове въобще не се говори, още по-малко в информираните съгласия, които ние подписваме.

Много често привърженици на пластичната хирургия се опитват да хвърлят топката в полето на пациента и един вид да го нападнат, че той подписва информирано съгласие и сам си е “виновен“ за това, което ще последва, а то не е така. Специално за гръдните импланти, в тези информирани съгласия присъстват единствено и само рисковете, които са следоперативни - след анестезия и самото възстановяване, но ги няма рисковете, които могат да настъпят в годините заради това, че имаш чуждо тяло в твоето собствено.

Кои са най-честите заблуди, свързани с естетичната медицина, които срещаш сред жените?

Най-честита заблуда е, че ще си направят пластична операция и живота им ще стане по-щастлив. Ще бъдат по-успешни, по-обичани, по-оценявани от хората около тях. Аз бих казала, че е много полезно всяка една жена да мине през това нещо, за да разбере всъщност, че не се получават нещата по този начин. Събуждаш се на операционната маса, дори след успешна операция, но си абсолютно същия човек, със същите страхове, със същите комплекси, същите липси в живота си. Тези неща, които всъщност ние трябва да поправим, трябва да работим върху тях на вътрешно ниво, колкото и клиширано да звучи. Знам, че на един млад човек въобще не му се иска да чуе това, което ще кажа, обаче това е единственият път.

Кои са модерните и актуални процедури в момента, които не би нарекла без(опасни)?

В момента, примерно, е много модерна една инжекционна процедура, която жените предприемат за стопяване на мазнините под брадичката. Този липолитик крие доста рискове, например може да доведе до некроза. Дамите трябва да бъдат много внимателни какво си слагат, да мислят за бъдещите последствия и наистина да изберат правилните специалисти, защото повярвайте ми, правилният специалист ще ви даде спирачка и ще се опита да ви откаже нещо, което е рисково.

Ще дадеш ли препоръка на дамите, които искат да изберат подходяща процедура, но не са сигурни откъде да започнат?

Аз не знам дали съм в позиция да давам съвети, защото съм известна с грешните избори, които съм направила. От позицията на човек, който много е грешал, мога да кажа, че ако искаме да променим нещо в себе си и във външния си вид, първо трябва да започнем с правилно хранене, с минимализиране на стреса, с повече почивка и спорт, който е добре подбран за нашите нужди. Чак тогава, ако нещата не могат да бъдат решени с тези методики, да се обърнем към специалист, към скалпел.

Специалистът задължително трябва да бъде акредитиран, да има солидно образование, препоръчително е да специализирал в чужбина. Аз имам лична критика към нашите специалисти, тъй като те много трудно правят крачката да инвестират в собствените си знания и умения. Аз също съветвам, ако сте избрали специалист, да се запознаете с негови пациенти, да говорите с тях. Не обръщайте гръб на недоволните, те също има какво да ви кажат и какво да научите от тях.

Какво мислиш за натиска, който социалните медии оказват върху жените да изглеждат по определен начин?

Изключително съм притеснена най-вече за младото поколение. Аз също съм майка, родител. Имам опасенията, че ако ние сами като общество не кажем на “стоп“ на тези тенденции, в един момент нашите деца ще бъдат жертви, независимо от какъв пол са. Аз имам момче, обаче също се притеснявам, защото за мъжете не е по-малко рисково да се гмурнат в този свят и да се потопят в нереалистичните очаквания, които си създават относно жените.

Това, разбира се, винаги рефлектира върху нашите отношения в личен план. И ние просто не сме достатъчно щастливи. Трябва да бъдем абсолютно убедени, че това, което виждаме в социалните медии, не е реално. Дори ако много силно се опитват да ни вменят, че това е истина, не е реално. Дори когато тази въпрос за лични отношения, за връзки, за успех, пак не е реално. Хората обикновено крият своите провали, своите болки, своите опасения. Искат да представят една версия на себе си, която просто няма как да бъде реална.

Какви послания би искала да предадеш на жените, които те следват и се вдъхновяват от твоята история?

Най-важното нещо, което бих искала да предам като послание, е че красотата е нещо, което извира отвътре. Колкото отново клиширано да звучи – ето, аз тази година ставам на 40 години и за първи път имам чувство, че осъзнах тази истина и трябваше да извървя много дълъг път, за да стигна там. Това, което всъщност наистина ни прави красиви, е нашият характер, нашата усмивка, нашата добронамереност и нуждата да бъдем от полза не само на себе си, но и на цялото общество.

Ако и вие искате да стане част от мисията без(опасна красота), включете се в групата ТУК.

Още интервюта на Елизабет Астарджиева: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти