Назад към корените: Кои са забравените български имена за мъже

Вече ви запознахме с някои от отдавна забравените български имена за жени и тъй като темата ви беше интересна, решихме да я продължим като ви представим и изчезналите мъжки имена. Едва ли ще срещнете някой мъж с подобно име в наши дни, но преди около 130 години с тези имена са наричали мъжките рожби в семейството и това съвсем не е било толкова странно, колкото ни се струва на нас днес. 

От блога Lifebites.bg се заемат със събиранто на тези имена с помощта на бeзцeнния "Peчниĸ нa бългapcĸия eзиĸ" нa Haйдeн Гepoв. В него големият ни езиковед, общественик и фолклорист събира думи, изрази, гатанки, поговорки, пословици, песни и дори клетви, които е записвал в продължение на няколко десетилетия. Това обаче далеч не означава, че Геров е включил в своя труд всички имена, които са се използвали в онези години.

За мнозина имената, които ще прочетете, са заслужено изхвърлени от именната ни система, но за други те са важно свидетелство за времето, в което са живели нашите предци

Някои от включените в речника на Геров имена вероятно ще ви се сторят страшно нетипични, а може би и ще ви заблудят, че с тях са кръщавани не мъже, а жени. Имаме предвид имена като Анадия, Брекоя, Дулчя и други, които завършват на гласните -а или -я.

“В българския език има, макар и не много, думи от мъжки род, завършващи на -а или -я – като например владика или съдия. Затова са се използвали и мъжки имена с такива окончания. Най-често те са били взети от гръцки език  (например Андрея - гр. Андреас). Други пък са библейски имена като Анания или Исая например. Тенденцията е тези имена да се съкращават и съвременните им облици имат по-мъжки вид - Андрей или Анани" – обяснява пред Lifebites.bg изчезването и трансформирането на някои мъжки имена специалистът по антични надписи Николай Шаранков.

Eтo го и cпиcъĸa c изчeзнaлитe бългapcĸи имeнa зa мъже. Дали някои от тях все пак са ви познати?

Кои са забравените български имена за мъже

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти