Испания е най-големият производител на вино в света. В една от стотиците изби в региона Монтия - Морилес, откриваме Бодегас Ла Аурора. Основана е от малка група винари, запленени от своите вина и с голямо желание да успеят и да се отличат.
Винарната е родена от мечтата на шепата земеделски производители, които през 1964г. си поставят за цел да произвеждат качествени вина. В онези трудни години за почти всички в Испания, тези мъже не се отказват. Благодарение на упоритостта и отдадеността им, днес Бодега Ла Аурора се е превърнала в една от най-големите кооперации на Андалусия.
Посреща ни Рафаел. Тук всички сякаш носят ангелски имена. Рафаел ни повежда покрай старите дървени бъчви и ни разказва приказки за всяко вино. Тук има отлежали вина, по-стари от нас. Ароматът и вкусът им са неописуеми. Сякаш са събрали цялата прелест на Андалусия, любовта на слънцето и хората, които са се докосвали до гроздовите зърна.
Рафаел е от онези хора, които искаш да прегърнеш в момента, в който го видиш. Топлото му, сърдечно излъчване те прави негов приятел завинаги.
Кога по хълмовете на Андалусия започва да се култивира грозде и да се произвежда вино, никой не знае. Има само хипотези. Но е факт, че слънчевото време и топлият климат на Южна Испания отдавна са привлекли вниманието на винопроизводителите. Доказателство за това са многобройните открити останки от амфори с вино. Сигурно е, че виното е познато в Андалусия от хиляди години.
Основните вина от Андалусия са подсилените (с добавка на алкохол) бели вина с високо съдържание на захар. Деликатесни сухи вина също се произвежда в южната част на Испания, но в много по-малки количества.
Повечето алкохолни напитки се съхраняват по специална технология, наречена Солера. Тази технология се състои в смесването на вина, произведени в различни години. Вината обикновено зреят в продължение на няколко години в бъчви, подредени в пирамида.
В долната част са поставени по-старите и по-зрели вина, а на върха - по-младите. Всяка година, от долните бъчви се взема около една трета за продажба, и те се допълват с по-свежи вина от следващата година, и така нататък.
С тази технология не може точно да се определи възрастта на виното, затова възрастта се дава като приблизителна, но не по-малко от 10, 15, 20 години.
Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.
Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.
В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването.