Лечебните ползи от калта на Шабленската тузла на родното Черноморие

калолечение
Снимка: iStock

Специални епизоди на „Черешката на тортата“ ни отвеждат директно в Дивия север на Българското Черноморие – новият дом на „Игри на волята“. Повлиян от духа на най-мащабния риалити формат, кулинарното предаване ще бъде по-екстремно от всякога в следващите две седмици. Домакини в тези необикновени епизоди на волята и добрия вкус ще бъдат едни от най-колоритните и борбени играчи от последните три сезона на “Игри на волята“. 

„Черешката на тортата“ сервира екстремни преживявания в новия дом на „Игри на волята"

В епизода довечера ще видим колоритния Куков от четвъртия сезон на едноименното риалити за издръжливост, който ще се развихри и ще даде най-доброто от себе си, за да грабне приза.

Освен това епизодът ще ни пренесе край Шабленската тузла - природна забележителност с изключителни еколочни и здравни значимости.

Екипът ни се вдъхнови и решихме да ви разкажем както малко повече за мястото, така и за ползите от калолечението.

Шабленската тузла се намира на около 6 км източно от гр. Шабла. Езерото е изцяло отделено от морето с широка около 80 м пясъчна коса. Представлява солено езеро – лагуна, формирано основно от просмукването на солени морски води под пясъчните дюни, които го отделят от морето. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dimitar M (@whereisdimitar)

Природозащитна значимост на Шабленската тузла се корени в това, че е обрасла с тръстика, а останалата част е покрита със соленолюбиви водорасли. Произходът и екологичната характеристика на Тузлата показват, че това малко езеро е уникална крайбрежна екосистема с изключително богат растителен и животински свят. Там се срещат 13 вида редки и застрашени растения, включени в Червената книга на България и има над 41 вида гнездящи птици.

Във водния баланс на Шабленското солено езеро участват както морски, така и пресни подземни води от сарматските варовици, чието ниво излиза на повърхността. Благодарение на подземното подхранване, дори и в много безводни години водната покривка над калището, макар и съкратена по площ, се задържа, като го предпазва от окисление. Условията за калообразуване в Шабленската Тузла са благоприятни и така в продължение на хилядолетия водната флора и фауна са допринесли за формирането на лечебна кал с уникални качества. 

В сравнение с останалите калонаходища в нашите крайморски езера, Шабленското изпъква с изключително високите си качества и еднородност. Неговите запаси, определени с доста голяма точност по изомощностите на калния пласт, възлизат на около 200 000 тона.

А какви са природните ползи от лечебната кал за организма?

Тя наистина е дар от природата. Заради сложния си физико-химичен състав, оказва благотворно влияние върху здравето. Повишава имунитета, разкрасява кожата и косата и благоприятства за повлияването на някои сериозни заболявания.

Зеленото и магично кътче в Шабла, което трябва да посетите 

калолечение
Снимка: iStock

Лечебните свойства на калта са открити преди хилядолетия и от тях са се възползвали редица древни цивилизации – Египет, Римската империя, Древна Елада, Индия.

Впоследствие популярността на калолечението расте в Ренесансова Италия, Франция, Германия, Чехия и Русия. А днес? Днес по цял свят има много курорти, които са основани заради калта от естествени находища на близо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти