Клуб "Най-красивите заливи в света": Можете ли да познаете кой е този екзотичен плаж в България?

Разположен на северното Черноморие край село Българево, Болата е малък, уединен и изключително красив залив, който носи истински приключенски дух и природна красота. Част от резерват Калиакра, този залив е не само плажна дестинация, но и значимо място за опазване на природното разнообразие.

Шест от най-хубавите български плажове, където искаме да се връщаме вяка година

Болата е уникална местност, която съчетава в себе си елементи на влажна зона, скални масиви и пясъчен плаж. Това създава изключителна екосистема, която е дом на множество редки растителни и животински видове. Варовиковите скали, които обграждат залива, имат характерен червен цвят, дължащ се на железните окиси в глината. Тази уникална геология създава впечатляващи пейзажи, които привличат любителите на природата и фотографията.

Това е важна влажна зона, обхващаща около 23 хектара, с обширни масиви от тръстика. Тук могат да се открият редки растителни видове като обикновен гингер и луковична ливадина, както и защитени животински видове като сирийска чесновница, кафява крастава жаба и шипобедрена костенурка. 

Над залива преминава Виа Понтика - една от главните миграционни пътеки на птиците в Европа. Това прави Болата идеално място за наблюдение на разнообразие от водолюбиви птици като малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче и голям корморан. По време на миграционните сезони, тук могат да се видят и различни видове патици и гъски, което привлича орнитолозите и любителите на птици от цял свят.

В пещерите около Болата са открити останки от антични селища, датиращи от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст, свидетелстващ за търговските връзки на Второто Българско царство с Венеция и Генуа. Откритията включват и каменни кръгове, жертвени камъни и скални пещери, които разказват историята на региона и неговото значение през вековете.

Болата е популярен сред любителите на водните спортове, особено за гмуркане. Кристално чистата вода и разнообразният подводен свят предлагат отлични условия за изследване. Стръмна пътека на север води до върха на скалната стена, откъдето се разкрива зашеметяваща гледка към целия залив и нос Калиакра. За по-авантюристично настроените, Болата предлага и възможности за каяк пътешествия по крайбрежието до местности като Тауклиман и курорта "Русалка". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bobby Petrov (@bobbyypetrov)

До Болата се стига лесно с кола, следвайки криволичещ асфалтиран път от село Българево. Пътят е тесен и изисква внимание при разминаване с други автомобили. За тези, които предпочитат по-пешеходни разходки, има пътеки, които водят до плажа и предлагат чудесни възможности да се насладите на природата. 

Заливът Болата е част от престижния клуб "Най-красивите заливи в света", което е признание за неговата изключителна природна красота и значение. Тази чест подчертава важността на Болата като туристическа дестинация, която привлича посетители от цял свят. 

Болата е не просто плаж, а съчетание от природна красота, екологично значение и историческо наследство. Този екзотичен плаж в България предлага уникално изживяване за всеки посетител – от любителите на природата и водните спортове до запалените по историята. Ако търсите място, където да се насладите на спокойствие и красота, далеч от претъпканите курорти, Болата е идеалното място.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол