Много хора са в такава, но не го подозират: Какво е толиаморната връзка?

В предаването ,,На кафе“ по NOVA повдигнаха една много интересна тема, свързана с отношенията, а именно тази за един нов термин. Той е свързан с вид връзка, наречена толиамория.

Някои двойки са избрали полиамория - форма на съгласувана немоногамия, която включва наличието на повече от един партньор. Толиаморията обаче всъщност много по-често срещан, но по-малко обсъждан вид връзка.

Според психолог: 8-те токсични фрази, които вредят на връзката ви

Специалистът по връзки и водещ на подкаст Дан Савидж обяснява, че много често влюбеният човек е готов да си затвори очите за някои действия от страна на партньора си. Вместо това се фокусира върху всички начини, по които му демонстрира своята отдаденост и показва любовта си, за да направи изневярата „поносима“.

„Тези хора не са глупаци, те знаят какво се случва и отдавна са се примирили с обстоятелствата“, казва Савидж в епизод на своя подкаст.

Четирите стила привързаност и влиянието им върху връзките ни

Докато полиаморията се обсъжда и приема от двете страни, толиаморията не е така. Това е начин за поддържане на връзката, но не се одобрява немоногамното поведение. Мари Туен, специалист по връзки, автор и изследовател, каза наскоро пред HuffPost, че такъв вид връзка вероятно е „често срещана“.

Туен посочи като пример двойки на високо ниво като бившия президент Бил Клинтън и Хилъри Клинтън. Единият има извънбрачни връзки и въпреки че и двамата знаят, не си го признават един пред друг.

9 прости истини за отношенията между хората

Много хора не вярват, че моногамията е реалистична или възможна и приемат, че изневярата е нормално нещо, но тя трябва да бъде дискретна, за да не разбира обществото.

„В обществата, където равенството между половете е по-слабо развито, са склонни да имат двойни стандарти, когато става въпрос за тези очаквания: от жените се очаква да толерират изневерите на съпрузите си, като същевременно те самите остават моногамни“, казва Туен.

5 опасни навика, които да не допускаш в отношенията с партньора

Вижте видеото по темата и коментарите на панелистите от ,,На кафе“ по NOVA по-горе във видеото!

 

Още материали от ,,На кафе": 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти