Силата на водното прераждане

Силата на водното прераждане
Снимка: Thinkstock

Кристина Дойчинова

„Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах“
Конфуций

Обновяващият ефект на водата е всеизвестен факт. В множество култури тя се използва като средство за пречистване на енергийната човешка структура, която е неразривно свързана с психиката и съзнанието. Водните практики се използват от столетия в източния свят за подобряване на физическото и психично здраве, като едва от няколко десетилетия навлизат като психотерапевтичен подход за западния човек.

Водната терапия Water Rebirth (Водно прераждане) e иновативен невербален преживелищен метод с високо ефективно въздействие над различни личностни и психични смущения, той е мощна и същевременно изключително нежна техника към психиката. Практикува се основно в термални води с температура близка до тази на тялото. Чрез динамични движения и статични пози над и под водната повърхност фокусът на внимание бива пренасочен от „външната реалност“ към феномените на „вътрешните светове“.

Water Rebirth е основан на базисната методика в Watsu и Liquid Flow, но спецификата му е насочена основно към психичните процеси, психотерапевтични цели и себепознанието. Развитието и оформянето на техниката дойде спонтанно, като следствие от опита, който имам като практикуващ и терапевт повече от десет години в различни дихателни, хипнотични, водни и преживелищни практики.

Името Water Rebirth е неслучайно, тъй като в много аспекти наподобява и симулира живота в майчината утроба като дава възможност отново да се докоснем  до изобилието на нейното съдържание. Връщането в момента на необременени и чисти сетива носи пречистване в настоящето, припомня ни изначалното състояние на хармония и здраве. Регенерира присъщата ни, но позабравена връзка с космичното пространство.

Кои са основните нива на въздействие на техниката Water Rebirth?

Трансперсонално - това са състояния отвъд тясното Аз самосъзнание. Всичко, което носим като колективно съзнание и отражения от други проявления (паралелни/минали животи), е част от трансперсоналната информация (лична, родова карма, на ниво националност, човечество, вид...).

Вътреутробно  - заучаването на света, който осъзнаваме в момента започва още от вътреутробния период. Още когато сме в топлата, уютна, сигурна и спокойна майчина утроба, където гладът, студът, усилието и самотата са непознати.

Пренаталният период е ключов момент и психичният живот на майката е много важен, тъй като тя е основният „предавател“ на информация, какво представлява света, който тепърва ще се разкрие пред нас. Вибрацията, която се подава към бебето има отражение както над психичното устройство и неговата стабилност, така и над физическото състояние и здраве. 

Родова травма - първият травматичен опит на тази земя е процесът на раждане. Преминаването от едно състояние в друго, от живот във водна среда към живот на сушата не е лек процес. Именно тогава настъпват и първите усещания за отделеност, студ, глад, болка и прочие. При много хора родовата травма е оказала сериозно влияние над начина на себеизразяване и себеусещане. Тежките раждания и евентуалното поставяне на бебето в кувьоз, освен че могат да доведат до физически проблеми, имат по-леко или по-тежко отражение над психиката.

Биографично ниво (от момента на раждане до настоящия миг) - съзнаваните и неосъзнати натрупвания от опитността в живота до голяма степен предопределят действията, реакциите и чувствата ни към света. Все по-ограничената способност на човека  да се освобождава от травматични преживявания води до множество наслоявания, които буквално деформират същността и влошават качеството на живот.

Така нареченият травматичен опит започва още от закъснелия биберон или майчина гърда (засилващото се чувството на глад е вид травматичен опит) и продължава с неподкрепящи или авторитарни родители, враждебната среда на себеутвърждаване в социалния свят, раздели, инциденти, загуби, междуличностни конфликти, неуспехи и безброй други преживявания съпътстващи човешкия живот. Всички тези фактори се множат главоломно, всеки ден, с „развитието“ на социалната цивилизация.

Какво се случва по време на сеанса и как се отразява то?

Започваме с плавни, хармонични движения и разтягания над водата, които спомагат за привеждане на нервната система обратно в баланс и водят тялото и психиката в дълбоко релаксирано състояние, възвръщащи усещането за доверие, подкрепа и неосъждане. Когато пътешественикът навлезе в състояние на пълно отпускане подводното пътуване може да започне.

Редуват се ритми на динамика и статичност над и под повърхността на водата. Тези ритми регулират дишането, правят го съзнателен процес, като  въвеждат естествена удължена пауза между вдишване и издишване, която има изключително важна роля. Тя се отразява като микро пауза в мисловния поток, тези мигове на празнота  са целебни за психиката. Представляват нещо като „рестарт“ на системата. Те също така са и моментът на преминаване към други нива на възприятие  – смисълът винаги е в паузата, в тишината.

В променено състояние на съзнанието умът започва да притихва и представата за време-пространство се изменя. Преживяването на безтегловност, отпускане, разширяване и свободно движение на тялото носи усещането за пълна  необусловеност и свобода. Започва да се разбужда паметта на клетките за тяхното изначално здраво и чисто състояние.

Чрез специфичните движения и пози бива стимулиран процес на освобождаване от  задържани интелектуални съглашения, наслоени вярвания вменени от социалната среда, физически, емоционални и психични блокажи, усещане за страх, срам, вина, гняв, самота и т.н., както и съпътстващите ги симптоми - безсъние, тревожност, паника, невротичност, агресия, боязливост, натрапчиви и паразитни мисли, усещане за малоценност...

Междувременно фонов, но основен аспект е интеграцията между  външния  и вътрешния свят и заличаване на границата помежду им. В ежедневния живот това се отразява като съзнаване, че ние сме твореца на реалността, която обитаваме и че не съществува такова нещо като вътрешно и външно. Това е само игра на дуалистичния ум. Във времето намалява и усещането за отделеност от цялото, разхлабват се Его защитните механизми, които са извънредно устойчиви структури.

Чрез водното прераждане бива стимулирана креативността и въображението. Преоткриваме значението на вдъхновението и радостта в живота. Възвръщаме доверието си в света, себе си и космичния порядък, отдаваме се на естественото проявление на нещата.

Всичко това е свързано с много интимни индивидуални преживявания за всеки човек.
 Някои хора преминават през състояния свързани с даден период или събития от житейския им път, имат лични прозрения или се докосват до висшите нива на разум. Палитрата от опитност, която може да имаме е изключително богата.

Може много да се говори за състоянията и ефектите на  водната практика Water Rebirth, тя е многопластов и неограничен метод , но единствено преживяването може да ни доближи до действителното разбиране.

Хармонията ни е присъща, само трябва да си спомним.

Припомнете си още:

Тайната на техниката за дишане чрез преживяване Буганшу

Маската на духовното: имидж пред обществото

Нервното напрежение: враг на ползотворното действие

Манипулаторите в живота ни

Огледалото на света

Шопинг манията: издайник на проблем

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти