Помощ, не мога да спя!

Помощ, не мога да спя!
Снимка: netinfo

Алексей Бъчев

Здравейте,

От 10 дни се боря със следния проблем - не мога да спя, страховете ми са по-силни дори от изтощението.

Направих всичко за което се сетих, но гоня съня, успявам за секунди да задремя, но се сепвам и край, дотам, няма сън, няма мир.

Изнервих се до край, а съм бременна в пети месец, страхувам се, че ще навредя на бебето и мисля, че ще полудея...

Моля, моля за помощ!

Здравейте,

Този проблем сме го разглеждали и преди, струва ми се. Освен това в книгите на Ивинела Самуилова има предложени доста техники, които могат да бъдат пробвани, дори и тези, които не са конкретно за безсъние.

Например, тази с д-р Хърко от „Животът може да е чудо” спокойно може да бъде използвана и във вашата ситуация – просто сменете името му с д-р Сънко, като освен за съня, му възложете да се грижи и за бебето ви.

В книгата има и конкретно описана ситуация за справяне с безсъние – вижте писмата, които Ади подготвя за своя приятелка за раздяла с „лошо безсъние” и за отдаване на „сладки сънища”.

Чудесен метафоричен език, който действа на подсъзнателно ниво. Може да ги ползвате директно. В „Ако животът не е чудо” също има конкретни идеи за справяне с безсъние.

От вашето писмо оставам с впечатление, че причината за безсънието са ваши страхове. Това, което ми хрумва също, е преди лягане да си определите „време за страхуване”. Например, петнадесет минути всяка вечер се уединявайте да се страхувате. Не позволявайте никакви позитивни мисли да ви разсейват – това е време, посветено само за страшни.

Може да използвате техниката на негативния сценарий, която също е подробно описана в „Животът може да е чудо”, като развивате страховете до абсурдна гротеска. Когато изчерпите страховете и се наситите на това занимание, чак тогава си легнете. Ако се случи отново да се появят лошите мисли, станете и отново се уединете за няколко минути да се „страхувате”.

Правете това колкото пъти се наложи, но бъдете стриктна и дисциплинирана. Усетите ли страх – ставайте. Много е вероятно след една-две нощи при мисълта, че ще трябва отново да станете от леглото, за да се страхувате, мозъкът ви да избере далеч по-приятната алтернатива да заспи, вместо да ходи да се страхува.

Казвате също, че „гоните” съня. Пробвайте да го ловите, вместо това. Измислете си тактики за ловене на сън. Например, определете леглото си за „капан за дълбок и здравословен сън”, дори може да му залепите табела, за да го обозначите като такова пространство.

Сърдечни поздрави, Алексей

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти