Мистичната легенда за Крали Марко и Мара от връх Марагидик

марагидик
Снимка: Welcome.bg

Връх Марагидик се нарежда сред най-живописните райони в Средна Стара планина и гордо възвишава над град Априлци. Познат още като "Русалка", той, въпреки че е отдалечен от центъра на внимание, привлича погледите от цялото северно подножие на планината, към изток през прохода Беклемето. С неговата върховна позиция се открива зашеметяваща панорама към поречието на река Видима. Погледът се простира дори към части от Северния Джендем и Предбалкана. На запад от върха се разстила седловината, през която Русалийският проход свързва Северна и Южна България. 

Най-лекият маршрут за изкачването на връх Марагидик започва от квартал Острец, в град Априлци, минава през махала Боевци, по Острешка река до местността Христова стружна. До там може да отидете и с обикновен автомобил по път, който от асфалт преминава в горски. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yavor (@hethhhhh)

За връх Марагидик се разказват много и най-различни легенди.  

Една от тях е свързана с Крали Марко и Мара. Крали Марко живял в местността Поленици, а сестра му Мара — на върха. Братът и сестрата живеели в сговор и обич. С една брадва си секли дърва, в едно менче готвели. 

Мара била много красива девойка. Приличала на брат си по сила и юначество. Любимо място й бил върхът. Там живеела несмущавана от никого и нищо, радвала се на чудесните простори, които се откривали пред погледа й. Звънливият й глас огласял планината, ехото се разнасяло до селата Острец и Видима. За хубостта на Мара се говорело наблизо и далеч. Много лични и имотни момци, за да бъдат забелязани от девойката, подбирали големи стада в равнината и ги откарвали на паша по склоновете на планината. Понякога с дни седели край Пръскалото да я чакат да излезе и да я погледат, докато плиска със студена планинска вода лицето си и реше дългите си руси коси. От извора, под челото на днешния връх Ботев, който хората нарекли Марино кладенче, тя наливала вода в стомната си, а в падината Маренка, източно от извора, обичала да си почива. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Smiley Fox (@smileyfoxphoto)

Когато той за пръв път стъпил на най-високия връх на Хемус и отправил взор на север, бил смаян от това, което видял. Зелени гори, бистри реки и красиви котловини се разстилали пред погледа му. Тогава юнакът казал на сестра си Мара, че тук ще си направят дом. Двамата запретнали ръкави, разчистили планинските поляни, като едни превърнали в ливади, а други в ниви и ги засял с едра пшеница. 

Крали Марко често седял на острия като конус горист връх Чучул, откъдето оглеждал околността. От тоя връх той се провиквал, за да го чуе сестра му Мара, а силният му глас ехтял като гръмотевица. 

През една бурна пролетна нощ Мара сънувала страшен сън. Щом грейнало слънцето, тя застанала на върха и извикала брат си Крали Марко, да му разкаже съня. Марко нямал време да се качи при нея, та тя започнала да разказва високо и ехото препращало думите й. В това време проходът и високият рид почернели от гъсти турски орди. Рипнал Крали Марко на нозе юнашки, грабнал оръжието си — сабя дипленица и тежка боздугана - и се хвърлил към турците. Размахал раздиплената си дванадесет пъти сабя и сякъл врага, както есенно време зелки се секат из градините. Но колкото сякъл Марко, триж повече турци излизали, бъкали, сякаш из скалите извирали. Тежка мора нападнала юнака, та седнал да си почине и нови сили да събере в юнашката си снага. Захвърлил сърдито боздугана си, а той отскочил високо и се понесъл далеч и там, дето паднал, направил голяма падина, която хората нарекли Падиша, а високият рид, където Марко се бил с турците, и днес се нарича Турски рът. Турците, като овладели планинските височини и се изкачили на върха, дето била Мара, възторжено се провикнали: "Мара гиди, Мара гиди" и оттам останало името на върха — Марагидик. 

Според друга хубавата и капризна мома Мара обещала да пристане на този момък, който я изнесе на ръце на челото на стръмния връх. Намерил се такъв юнак, но силите не му стигнали да се върне. Друго предание разказва за сестрата на цар Иван Шишман – княгиня Мара. Обречена за харема на султан Мурад, на път за Одрин тя минала по тия места. Княгинята пожелала да погледне родината си от този връх, изкачила се на него и от мъка по поробеното отечество от очите ѝ потекли бистри сълзи.  

Тази легенда и още 5 вижте в нашата галерия:

Шест места в България с тайнствени легенди за любовта

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол