Мистичната Черна книга от Камартен: Каква е връзката ѝ с българите?

Един тайнствен сборник със стихотворения от преди повече от 800 години може да се окаже сред най-мистериозните артефакти от миналото. Става дума за Черната книга на Кармартен, най-ранният оцелял ръкопис, известен на науката, написан изцяло на уелски език.

Свързва се с приората на святи Йоан Евангелист в Кармартен, вероятно най-старият град в Уелс.

За необикновената история на този вековен ръкопис ни разказва Джуджи в предаването "На кафе".

8 мистични начина, по които Вселената комуникира с нас

Днес Уелс е част от Обединеното кралство и се намира на голям полуостров, в западната част на Великобритания. Официалният език е английски, но има около 500 000 души, които предпочитат да говорят на уелски език. Той е с келтски произход и е един от най-старите езици, останал почти непокътнат през вековете.

►Дом за съдби: тайнствата на библиотеката с палмовите листа в Бангалор 

По традиция всички престолонаследници на кралство Великобритания използват титлата принц на Уелс и Уелс наистина е вълшебно място, пълно с легенди, смях и музика. Символите на тази страна са празът и драконът, но гледката, която остава запечатана в съзнанието, е на нереално зелени хълмове, овце и замъци.

За една от крепостите в Уелс, Карлиън в Нюпорт, се твърди, че всъщност е прочутият Камелот, където са се събрали рицарите на крал Артур край кръглата маса. Запленените от мита за крал Артур, старата история на Уелс и келтите могат да идат в градчето Кармартен, което е най-старият град в страната и родното място на магьосника Мерлин.

Мнозина свързват тайнствената книга от Кармартен с крал Артур, защото в нея за първи път се споменава за митичния владетел и за магьосника Мерлин.

►Древни митове и мистерии: тайните на прокълнатата книга на Дзян

Оказва се, че тази мистична уелска книга има нещо общо с богомилите, живели по българските земи.

"Забелязват, че на една част от страниците е много изтрита някаква информация. И когато им прави това впечатление, започват да правят проучване с ултрачервена светлина, по различни други начини. Установяват, че изтритите образи са на двама мъже. Освен тези две лица, които са много странни, е имало също някакви текстове, които са изтрити, някакви рисунки имало, видяли са рисунки на риби. Когато разчитат текста все пак, какво се оказва? Че всъщност този текст, който е открит и възстановен след това, говори за така наречените 'просветени'. Това са катарите или техните предци," разказва Джуджи в "На кафе".

Зараженето на катарите и въобще на богомилското движение става именно в България. Тоест това са богомили.

Текстът е бил изтрит, вероятно, от собственика на книгата, който е живял през XVI век, най-вероятно просто защото решава, че това не е богоугодно. Цялата философия на богомилите тотално противоречи на църковната. "Те имат абсолютно различно виждане за това как е устроен светът, нищо общо с библейското. И поради тази причина те са гонени и навсякъде са заличени от лицето на земята, включително в България, включително и в Западна Европа, където се разпространява това движение на така наречените 'просветени'", разяснява Джуджи.

8 мистични начина, по които Вселената комуникира с нас

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол