Магия в сърцето на Рила: разходка до Бохемските водопади

Водопадите Бохемия се намират на около половин километър след град Рила, по пътя за Рилския манастир. Те са очарователно природно кътче, което всеки българин трябва да види, затова днес ви повеждаме на разходка към тях.

Екопътека "Водопади Бохемия" минава покрай тях. Няколко минути след началото пътеката се разделя. Наляво пътеката върви през гората и е лесна за преминаване.

5 български водопада, които да посетите това лято

Истoрията на района е богата и интригуваща. Преди години по дъното на дълбоката долина на Рилската река е минавала железница. Теснолинейката оживявала района, помагала в дърводобива и возела поклонниците към светата рилска обител. Край релсите имало стара кръчма, наречена „Бохемия”. Вероятно именно от тази кръчма произлиза името на тази изумително красива каскада от водопади, скрита в дебрите на величествена Рила, разказва ни Николай Василковски в рубриката си "Дотам и обратно" в предаването "Събуди се" по NOVA.

Бохемските водопади са 11 на брой. Подредени са в тесния каньон на един от притоците на Рилската река, спускащ се по северния склон на Царевръшкия рид. А пътеката към тях започва от шосето към Рилския манастир, почти на изхода на град Рила.

Маршрутът е кръгов. Може да поемете нагоре по така наречената екстремна част покрай самото дере, тъй като изкачването по трудни терени винаги е по-лесно и безопасно от спускането. Пътека е определена като екстремна, защото под нея водата реве бясно и скача от праг на праг. Въпреки че има обезопасително въже, трябва минавате с повишено внимание и да внимавате къде стъпвате.

Тази малко трудна разходка ще ви заведе в прегръдките на поредния водопад. Приказна сцена с две огромни канари, между които водата е успяла да пробие пътя си. Това ще ви даде необходимата доза свежест преди поредното предизвикателство.

"Ако обувките са здрави, преодоляването на поредната височина не е чак толкова мъчително. Същото важи и за хлъзгавите дървени стълби", казва Василковски.

Усилията ви да се изкачите нагоре ще си струват, обещаваме. В горната част на каскадата водопадите са още по-впечатляващи и привлекателни. Всеки от тях очарова със свой собствен уникален почерк и излъчване.

Високо над всички останали, добре прикрит от гъстата растителност, се спотайва последният от 11-те водопада. Закътан е в скалите встрани от пътеката. Той прилича на епичен исполин сред страховитите скални отвеси на каньона.

"Цялата кръгова обиколка на Бохемските водопади е малко над километър. Опитен планинар може да обходи пътеката за по-малко от час", казва също Василковски.

Научете още за Бохемските водопади от видеото.

10 екопътеки в България, идеални за пролетна разходка

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти