Не беше далече времето, когато някой казваше „паста“ и започвахме да се се питаме „Ама сладка ли“.
Сега вече знаем, че пастата са макарони, но и не само те, а и спагети, талиатели, пене, фузили и тортелини.
Припознахме италианската кухня почти като наша и ѝ отделяме вниманието, което заслужава.
Защото е простичка, но вкусна, ароматна и засищаща, с познати за нас продукти, но поднесени по нов начин и защото наистина символизира техния dolce начин на живот.
Вече има и места, на които за миг можеш да решиш, че вече не си в пределите на държавата ни, а някъде в Италия, в местната ботега (значи магазинче) и чакаш реда си, за да си купиш традиционната домашна паста, хубаво вино и малко песто.
"Купуваш“, защото любимата ти италианска баба е прекалено далече, за да ти ги приготви по нейния неповторим начин…
И така, преди съвсем да сме загубили връзката с реалността, да уточним – екипът на Edna.bg наистина беше в Ботега, но в София и видя с очите си как се прави италианска паста.Не само гледахме, но и много питахме, а нашият фотограф Георги Димитров-Бруно много снима.
Разбрахме за съставките, каква е разликата със спагетите от магазина и защо си заслужава да ядем ръчно приготвена паста.