Луната закрива Сатурн утре! Ето как да наблюдаваме това рядко явление

Утре сутрин, на 21 август, астрономическите ентусиасти в България ще имат рядката възможност да наблюдават впечатляващо явление – Луната ще закрие планетата Сатурн. Това явление представлява момент, в който Луната минава пред планетата и временно я скрива от нашите погледи. Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при БАН, обяснява, че такива явления се случват периодично, но зависят от различни фактори, като орбитите на Луната и Сатурн, както и от местоположението на наблюдателя.

Защо този феномен е толкова специален?

Закриванията на планети от Луната се определят от сложна периодичност и са зависими от множество астрономически параметри. Едни от основните са наклонът на орбитите на планетите спрямо еклиптиката и ориентацията на лунната орбита. Допълнително, географската ширина на наблюдателя също оказва влияние – в зависимост от местоположението ви, може да видите планетата напълно закрита или само визуално сближена с Луната.

Какво да очакваме по време на явлението?

По време на утрешната окултация, Луната ще бъде с почти пълна осветеност – 97% от диска ѝ ще свети, тъй като тя е само 1,4 дни след пълнолуние. Сатурн, известен с пръстените си, ще има яркост от 0,7 магнитуда, което го прави добре видим, макар и не толкова ярък като Венера или Юпитер. Въпреки това, настъпилата дневна светлина ще затрудни наблюдението и е препоръчително да използвате бинокъл или малък телескоп, за да уловите детайлите.

Как и кога да наблюдавате?

В София закриването ще започне около 06:42 часа сутринта, когато Луната ще бъде разположена на височина от 16,5 градуса над югозападния хоризонт. Малко след това, в 06:40, Слънцето ще изгрее, което ограничава времето за наблюдение преди дневната светлина да засегне видимостта. За Варна явлението ще започне около 06:44 часа, когато Луната ще бъде на по-ниска височина – 13 градуса над югозападния хоризонт. Времето за наблюдение и там ще бъде кратко, като Слънцето ще изгрее в 06:21.

Ето какво означава за вас фазата на Луната в деня на раждането ви

Съвети за по-добро наблюдение

Пенчо Маркишки предлага полезни съвети за тези, които желаят да наблюдават или заснемат явлението. Използването на оранжев или червен светофилтър може да намали синьото сияние на небето, което се появява при дневна светлина. Ако разполагате с малък филтър, може да го поставите зад окуляра на телескопа, за да получите по-ясно изображение.

Астрономически спектакъл, който не бива да пропускате

Явления като това са рядкост и предоставят уникална възможност за любителите на астрономията да се насладят на магията на нощното небе, дори и в ранните сутрешни часове. Макар и условията за наблюдение да не са перфектни поради дневната светлина, тези, които се подготвят добре, могат да станат свидетели на едно от най-красивите астрономически събития за годината.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти