Малините са споменати като билка още през XVI век.
Те са леко кисели на вкус, доста арoматни и с приятен червеникав цвят. Съществуват още от праисторически времена.
Семенaта им вероятно са пренасяни от пътешественици или животни, които са мигрирали до Беринговия проток на юг от Полярния кръг още в древните епохи.
Малините са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които им дават ценни здравословни свойства.
Антиоксидантните свойства на малините са 50% по-високи от тези на ягодите.
Те допринасят голям набор от полезни вещества на организма.
Малината има противовъзпалително, потогонно и запичащо действие.
Също така са установени и бактерицидни и понижаващи температурата ефекти.
С най-много лечебни свойства се отличава горската малина, тъй като при нея те се запазват дори при термична обработка.
В малината може да се открие и салицилова киселина, която е компонент на аспирина и благодарение на нея това растение е едно от най-добрите природни средства против различни възпалителни процеси.
Съдържа витамин С, каротин,калций, желязо, мед, йод и цинк. Само 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза от витамин С.
Рецепти с малини
- Сладкиш „Малинова лимонада“
- Салата с краставици и малини
- Сладко от малини
- Ледени близалки с малини
- Малинова лимонада