Къде живее любовта? Ето как мозъкът реагира на различните видове обич

Любовта винаги е била важна тема в литературата, музиката и изкуството, но с напредването на науката, можем да разгледаме този красив феномен и през очите на невронауката. Докато някои вярват, че любовта идва от сърцето, истината е, че мозъкът е този, който отговаря за всички наши чувства, включително и за любовта.

Изследователи от Университета Аалто във Финландия наскоро успяха да картографират точните области в мозъка, които се активират от различни видове любов. Техните открития не само хвърлят светлина върху това как мозъкът ни реагира на романтика, родителски чувства и обич към домашни любимци, но и показват колко мощни и комплексни са тези емоции.

Как да се излекуваме с любов

Романтичната любов – основата на нашето съзнание

Когато става въпрос за романтична любов, мозъкът показва интензивна активност в социалните области. Сканирането на мозъка на участниците в изследването разкрива, че тази форма на любов активира базалните ганглии, които са свързани с удоволствието и възнаграждението, както и челната кора, която отговаря за взимането на решения и контрола на емоциите. Това може да обясни защо романтичната любов често води до интензивни чувства и дори до промени в поведението.

5 разлики между истинската и токсичната любов

Родителската любов – най-мощната форма на обич

Но дори романтичната любов не може да се сравни с мощната реакция на мозъка при родителската любов. При тази форма на обич, активирането е най-силно в стриатума - част от мозъчната система за възнаграждение, която е свързана с дълбоки чувства на привързаност и грижа. Когато родителите виждат своето новородено дете за първи път, мозъкът им буквално „светва“, показвайки колко важно е това преживяване за тях.

Мъдрите съвети за секса и любовта от нашите баби

Любовта към домашните любимци – пресичане на граници

Интересно е да се отбележи, че любовта към домашните любимци също предизвиква силна мозъчна активност, макар и в различни области. Тези, които притежават домашни любимци, показват активиране в социалните области на мозъка, сходно на това при любовта към хората. Това подкрепя теорията, че връзката между хората и техните домашни любимци може да надхвърли видовите граници, създавайки силна емоционална привързаност, която има реални неврологични корени.

Любовта към природата – свързване с визуалното и пространственото съзнание

За разлика от любовта към хора и домашни любимци, обичта към природата активира центровете за визуална обработка и пространствено съзнание в мозъка. Това показва колко различни са неврологичните пътища, когато става въпрос за чувства, свързани с нещо извън човешките взаимоотношения.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти