Къде в България Слънцето първо погалва земята и първа пристига Нова година

Къде в България Слънцето първо погалва земята и първа пристига Нова година
Снимка: iStock

Специални епизоди на „Черешката на тортата“ ни отвеждат директно в Дивия север на Българското Черноморие – новият дом на „Игри на волята“. Повлиян от духа на най-мащабния риалити формат, кулинарното предаване ще бъде по-екстремно от всякога в следващите две седмици. Домакини в тези необикновени епизоди на волята и добрия вкус ще бъдат едни от най-колоритните и борбени играчи от последните три сезона на “Игри на волята“.

Кулинарното гуру шеф Иван Манчев временно взима временно функциите на Ралица Паскалева и Димо Алексиев да следи изкъсо представянето на всеки от участниците. Този път обаче арената ще бъде кухнята на „Черешката на тортата“.

В първата седмица от специалния мини сезон своите готварски умения тестваха вечно усмихнатата Денислава Велкова (сезон 5), собственичката на салон за красота Моника Николаева (сезон 5), хладнокръвната Мани Тонева (сезон 4), безстрашният пожарникар Димитър Морунов (сезон 3) и ландшафтният дизайнер Димитър Куков (сезон 4). 

След като снощи Куков сготви за своите гости, днес Моника Николаева ще ни ще ни покаже кулинарни умения и ще ни покаже Шабленския фар.

Ние, разбира се, проявихме любопитство предварително и вижте какво открихме за него:

Шабла се намира на 20 километра от Каварна и 80 км от Варна. Самият град (обявен за град през 1969 г.), не се намира на морска територия, но това не пречи да го свързваме с най-старият действащ на Балканския полуостров фар.

 

Нос Шабла, където се намира Шабленския фар, е най-източната точка на България. Там слънцето първо погалва българският бряг, там и първа пристига Новата година.

Около нос Шабла е разположен двукилометров подводен риф и заедно с някои плитчини между Шабла и Тюленово са сериозна причина за построяване на фара. За година на строежа му се смята 1856 г., но много историци смятат, че тогава е само възстановен.

Казват, че в локацията на италиански кораб, акостирал преди години, фарът е отбелязан да съществува 12 години назад - т.е 1844 година. Историците са на мнение, че вероятно през византийската и римската епоха е имало навигационно съоръжение на същото място.

В Ддревността един от основните пътища в Черно море е от устието на река Дунав до Босфора - нос Шабла е по средата. На него, почти в края, е построена и 32 метровата кула на фара. По време на Кримската война е била разрушавана няколко пъти. Пътеводната светлина на фара се вижда на 17 мили (31км) навътре в морето, светейки на интервал от 25 секунди.

Зеленото и магично кътче в Шабла, което трябва да посетите 

Шабленският фар е уникален не само с дългогодишната си история. Той е умалено копие на прочутия Александрийски фар, който е и едно от Седемте чудеса на света. Това е и единственото такова съоръжение, боядисано в два цвята - червено и бяло.

На около 3 км от Шабла пък се намира и защитена местност Шабленско езеро.

Мястото е сред най-значимите влажни зони на България заедно с Дуранкулашкото езеро.

По български земи: Магията и значимостта на Дуранкулашкото езеро 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти