Създадено за Tefal

Креп Сюзет за начинаещи или как да бъдем кулинарна звезда вкъщи

Мечтаете ли да можете да готвите като истински професионалисти и с лекота да завъртате невероятно вкусни ястия и десерти? Факт е, че повечето от нас нямат уменията на шеф готвачите, но това не ни спира да опитваме да сътворяваме истински чудеса в кухнята и да събираме идеи за нови кулинарни постижения - от клипчета в интернет, от кулинарни блогове и най-вече от предавания като Hell's Kitchen.

Признайте си, че понякога това, което се случва в най-известната телевизионна кухня в България, изглежда много по-лесно за постигане на екран, отколкото в кухнята вкъщи. Истината обаче е, че дори и най-сложно звучащите ястия могат да бъдат приготвени от нас – любителите-кулинари, ако се подготвим предварително, като проучим точната техника и нещо много важно – ако използваме подходящите съдове за готвене.

Снимка: Личен архив

За да не звучим голословни, днес ще ви въведем в тайнството на приготвянето на невероятно вкусна закуска с помощта на един от участниците в тазгодишното издание на Hell's Kitchen – сладкарят Иво Сарамандов, който е завършил варненската кулинарна академия и е работил в редица ресторанти, носители на общо 8 звезди Мишлен. Ментор му е бил носителят на титлата “най-добър сладкар в света” - Рене Франк, което е гаранция, че това, което ще научите от Иво, е на световно ниво.

Снимка: Личен архив

И така, как да шашнете семейството или гостите си с един елегантен прочит на иначе супер популярните по цял свят палачинки? Ами, като им приготвите Креп Сюзет – палачинки, напоени със сладък и уханен портокалов сос по рецепта, с която отборът на Сарамандов дори отнесоха награда. Разбира се, за да приготвите Креп Сюзет, трябва да направите палачинки – забъркайте сместа по обичайния начин и ги пригответе в тиган за палачинки, а не в какъвто имате под ръка. Тиганът за палачинки Tefal Unlimited, който Иво използва, е плосък, с по-нисък ръб, което  позволява равномерно изпичане на палачинката и прави обръщането ѝ по-лесно, дори забавно. Ще ви хареса много фактът, че този тиган е с незалепващо покритие, което освен че предотвратява залепването на храната, позволява и използването на метални прибори за готвене в него. В нашия случай това означава, че няма опасност да трябва да изстъргвате палачинката от дъното му, а с лекота ще я обърнете и опечете до златисто. За точни инструкции как да я обърнете – гледайте видеото, в което Иво майсторски подхвърля палачинките във въздуха.

Снимка: Tefal

Ако не можете като него,  заложете на сигурното и използвайте шпатула. Обръщането на палачинката е много важен момент, с който много хора изпитват затруднения – Tefal обаче отново се притичват на помощ да ви въоръжават (както в случая са въоръжили Сарамандов) с BIENVENUE - основните кухненски прибори, от които се нуждаете, устойчиви на температура до 220°C. В комплекта ще намерите лъжица, черпак, ъглова шпатула, дълга шпатула и шпатула за палачинки, за да имате целия арсенал за приготвяне на великолепни ястия в собствената си кухня.

Снимка: Tefal

След като направите всички палачинки и чуете историите за най-големите изцепки на Сарамандов в Hell's Kitchen, се захващаме със соса за палачинките, а именно карамелизирана захар с портокалов сок и коняк. За да се получи всичко безупречно, заложете на касерола от комплекта мултифункционални съдове Tefal Ingenio Unlimited , която е абсолютно задължителна за всяка кухня. Подвижната дръжка е отличителната черта на серията Ingenio, а дизайнът на съдовете позволява компактното им съхранение един в друг. С тази серия съдове можете да затворите цикъла на приготвяне и консумиране на едно ястие- те позволяват да готвите както на котлона, така и във фурната, след това да сервирате приготвената храна на масата, а ако остане  - да я съхраните в хладилника с помощта на специалните капаци за съхранение. Разбира се, и тук можете да разчитате на незалепващо и устойчиво на надрасквания  покритие, за да се съсредоточите спокойно в самото готвене независимо какъв тип котлони имате – от газови до индукционни.

Снимка: Tefal

В процеса на готвене можете да следите степента на приготвяне на храната през капака, а след това да поставите съда в съдомиялна машина. Ако пък по някаква случайност ви останат няколко неизядени палачинки, може да ги мушнете в хладилника с все касеролата и да се върнете към тях по-късно.

Но преди да сме ги изяли, да вземем да ги приготвим!

Връщаме се към соса – за него съветът на Сарамандов е да внимавате със захарта и да не я прегаряте, защото карамелът е най-вкусен, когато не е прегорен. За целта не бъркайте с шпатули – така захарта ще кристализира. Когато карамелът е готов, угасете го с портокаловия сок. Изчакайте малко докато се разгради, добавете коняка и когато загрее, внимателно и контролирано го фламбирайте с горелка, за да остане само вкусът му.

Снимка: Личен архив

След това поставете сгънатите на 4 палачинки в касеролата и ги гответе за кратко в соса и от двете страни (по 1 минута на страна). Извадете ги и ги аранжирайте в чиния, а в същата касерола разтопете малко масло, докато се превърне в тофи сос. В него поставете предварително подготвените филета от портокал и си сгответе за кратко, след което сложете вътре палачинките.

Снимка: Личен архив

За истински френски финал на Креп Сюзет поръсете палачинковото великолепие с настъргана кора от портокал и voilà – докато сте гледали историите на Сарамандов, както се казва - от кухнята на най-известната кухня, неусетно сте приготвили невероятно вкусен десерт, от който всички ще си оближат пръстите, а вие сте се превърнали в топ готвач в собствената си кухня. Е, и с помощта на Tefal, разбира се!

А ето и необходимите съставки:

За палачинковото тесто:

3 с. л. брашно

1 ванилия

1 щипка сол

2 с.л. захар

60 мл. прясно мляко

3 яйца

краве масло за пържене

 

За соса:

сокът от 2 портокала

краве масло за сгъстяване на тофи сос-а

200 гр. захар

50 мл. коняк

портокалови филета

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол