Мечтаете ли да можете да готвите като истински професионалисти и с лекота да завъртате невероятно вкусни ястия и десерти? Факт е, че повечето от нас нямат уменията на шеф готвачите, но това не ни спира да опитваме да сътворяваме истински чудеса в кухнята и да събираме идеи за нови кулинарни постижения - от клипчета в интернет, от кулинарни блогове и най-вече от предавания като Hell's Kitchen.
Признайте си, че понякога това, което се случва в най-известната телевизионна кухня в България, изглежда много по-лесно за постигане на екран, отколкото в кухнята вкъщи. Истината обаче е, че дори и най-сложно звучащите ястия могат да бъдат приготвени от нас – любителите-кулинари, ако се подготвим предварително, като проучим точната техника и нещо много важно – ако използваме подходящите съдове за готвене.
За да не звучим голословни, днес ще ви въведем в тайнството на приготвянето на невероятно вкусна закуска с помощта на един от участниците в тазгодишното издание на Hell's Kitchen – сладкарят Иво Сарамандов, който е завършил варненската кулинарна академия и е работил в редица ресторанти, носители на общо 8 звезди Мишлен. Ментор му е бил носителят на титлата “най-добър сладкар в света” - Рене Франк, което е гаранция, че това, което ще научите от Иво, е на световно ниво.
И така, как да шашнете семейството или гостите си с един елегантен прочит на иначе супер популярните по цял свят палачинки? Ами, като им приготвите Креп Сюзет – палачинки, напоени със сладък и уханен портокалов сос по рецепта, с която отборът на Сарамандов дори отнесоха награда. Разбира се, за да приготвите Креп Сюзет, трябва да направите палачинки – забъркайте сместа по обичайния начин и ги пригответе в тиган за палачинки, а не в какъвто имате под ръка. Тиганът за палачинки Tefal Unlimited, който Иво използва, е плосък, с по-нисък ръб, което позволява равномерно изпичане на палачинката и прави обръщането ѝ по-лесно, дори забавно. Ще ви хареса много фактът, че този тиган е с незалепващо покритие, което освен че предотвратява залепването на храната, позволява и използването на метални прибори за готвене в него. В нашия случай това означава, че няма опасност да трябва да изстъргвате палачинката от дъното му, а с лекота ще я обърнете и опечете до златисто. За точни инструкции как да я обърнете – гледайте видеото, в което Иво майсторски подхвърля палачинките във въздуха.
Ако не можете като него, заложете на сигурното и използвайте шпатула. Обръщането на палачинката е много важен момент, с който много хора изпитват затруднения – Tefal обаче отново се притичват на помощ да ви въоръжават (както в случая са въоръжили Сарамандов) с BIENVENUE - основните кухненски прибори, от които се нуждаете, устойчиви на температура до 220°C. В комплекта ще намерите лъжица, черпак, ъглова шпатула, дълга шпатула и шпатула за палачинки, за да имате целия арсенал за приготвяне на великолепни ястия в собствената си кухня.
След като направите всички палачинки и чуете историите за най-големите изцепки на Сарамандов в Hell's Kitchen, се захващаме със соса за палачинките, а именно карамелизирана захар с портокалов сок и коняк. За да се получи всичко безупречно, заложете на касерола от комплекта мултифункционални съдове Tefal Ingenio Unlimited , която е абсолютно задължителна за всяка кухня. Подвижната дръжка е отличителната черта на серията Ingenio, а дизайнът на съдовете позволява компактното им съхранение един в друг. С тази серия съдове можете да затворите цикъла на приготвяне и консумиране на едно ястие- те позволяват да готвите както на котлона, така и във фурната, след това да сервирате приготвената храна на масата, а ако остане - да я съхраните в хладилника с помощта на специалните капаци за съхранение. Разбира се, и тук можете да разчитате на незалепващо и устойчиво на надрасквания покритие, за да се съсредоточите спокойно в самото готвене независимо какъв тип котлони имате – от газови до индукционни.
В процеса на готвене можете да следите степента на приготвяне на храната през капака, а след това да поставите съда в съдомиялна машина. Ако пък по някаква случайност ви останат няколко неизядени палачинки, може да ги мушнете в хладилника с все касеролата и да се върнете към тях по-късно.
Но преди да сме ги изяли, да вземем да ги приготвим!
Връщаме се към соса – за него съветът на Сарамандов е да внимавате със захарта и да не я прегаряте, защото карамелът е най-вкусен, когато не е прегорен. За целта не бъркайте с шпатули – така захарта ще кристализира. Когато карамелът е готов, угасете го с портокаловия сок. Изчакайте малко докато се разгради, добавете коняка и когато загрее, внимателно и контролирано го фламбирайте с горелка, за да остане само вкусът му.
След това поставете сгънатите на 4 палачинки в касеролата и ги гответе за кратко в соса и от двете страни (по 1 минута на страна). Извадете ги и ги аранжирайте в чиния, а в същата касерола разтопете малко масло, докато се превърне в тофи сос. В него поставете предварително подготвените филета от портокал и си сгответе за кратко, след което сложете вътре палачинките.
За истински френски финал на Креп Сюзет поръсете палачинковото великолепие с настъргана кора от портокал и voilà – докато сте гледали историите на Сарамандов, както се казва - от кухнята на най-известната кухня, неусетно сте приготвили невероятно вкусен десерт, от който всички ще си оближат пръстите, а вие сте се превърнали в топ готвач в собствената си кухня. Е, и с помощта на Tefal, разбира се!
А ето и необходимите съставки:
За палачинковото тесто:
3 с. л. брашно
1 ванилия
1 щипка сол
2 с.л. захар
60 мл. прясно мляко
3 яйца
краве масло за пържене
За соса:
сокът от 2 портокала
краве масло за сгъстяване на тофи сос-а
200 гр. захар
50 мл. коняк
портокалови филета