Силата на фаворитката: Кралската любовница, която промени историята (Част II)

мадам дюбари
Снимка: Getty

Участие в политически дейности, вземане на съдбоносни решения за страната и благотворителни инициативи - някои любовници на монарсите успяват да постигнат невъзможното и да достигнат безпрецедентни висоти в статута си. Тези жени знаят какво точно искат и уверено вървят към целта си, пренебрегвайки опасностите, които ги очакват. Вече ви разказахме историята на Агнес Сорел в част I, а сега е ред на една друга любимка на един друг монарх.

Жана ДюБари е родена на 19 август 1743 г. във Франция. Все още има дебат за произхода й - според официалната версия е родена в семейството на шивачка и францискански монах, но някои източници също така твърдят, че момичето е от благородническо семейство, но е загубило роднините си в ранна възраст. По един или друг начин, младостта ѝ не може да се нарече щастлива. За да печели пари за прехраната си, Жана се занимава с проституция и работи на непълно работно време в шивашка работилница и магазини за шапки.  

След като натрупва скромно състояние и печели слава като една от най-популярните куртизанки в града, момичето успява да се запознае с високопоставени членове на парижкото общество, включително самия крал на Франция Луи XV, който често използва услугите й. Той по-късно омъжва Жана за аристократа Гийом ДюБари. Бракът с графа е само прикритие, тъй като всъщност Дюбари става любовница на монарха, а през 1769 г. дори е представена във висшето общество като благородна дама и съпруга на графа. 

Въпреки това връзката между Жана и Луи XV скоро става известна на широката общественост. Тази новина тревожи приближените на монарха. Според някои от тях момичето имало силно влияние върху дейността на краля, което е абсолютно недопустимо. Етиен Франсоа дьо Шоазел - ръководител на френската дипломация по време на управлението на Луи XV, прави няколко опита да защити монарха от компанията на Жана, опитвайки се да компрометира честта й и да я представи като престъпник и заговорник, но действията му са неуспешни и през 1770 г. той е отстранен от длъжност и изпратен в изгнание. 

Успоредно с това позицията на Жана в обществото се засилва. В двореца се появява цяла група от сътрудници на монарха, подкрепящи политиката на Дюбари, а влиянието й върху краля продължава да расте всеки ден, което все повече тревожи неговите поданици. Скоро Жана започва да живее като истинска кралица - момичето има луксозни тоалети и бижута, които са ѝ дадени от монарха. Любовницата на Луи XV е наречена една от най-ярките и екстравагантни жени от онова време, в която всеки, който я види, моментално се влюбва. 

Дюбари активно използва позицията си, но за мирни цели. Жената е известна със своята милост и затова много хора се обръщат към любимата на Луи XV за помощ и тя откликва. 

Малко по-късно Жана започва да се нарича официална любовница. Новият статут, който дава на ДюБари още повече правомощия, вбесява опонентките й. Самата тя обаче се радва на живота си - майка й получава титлата маркиза дьо Монтрабе, както и луксозни апартаменти в Париж, а Жана получава страхотно скъпи подаръци всеки ден от любимия. 

Въпреки доброто си разположение и желание да помага на хората, ДюБари е голяма прахосница. Тя може лесно да похарчи за един ден всичко, което е спестила за месец, и скоро необмисленото й харчене става обект на дискусии дори в кръговете на нейните поддръжници. Самият монарх обаче няма проблем с нейните разходи и продължава да я глези с луксозни подаръци, а малко преди смъртта си дори ѝ поръчва безумно скъпа диамантена огърлица, която обаче така и не успява да плати.  

Луи XV умира на 10 май 1774 г., жертва на пандемията от едра шарка. След това Мария Антоанета нарежда Жана Дюбари да бъде изпратена в затворен манастир в североизточната част на Париж, но година по-късно жената е освободена. Малко по-късно Жана отново привлича вниманието на властите. Този път тя е обвинена във връзки с противниците на Великата френска революция.

ДюБари е призната за виновна и е осъден на смърт чрез гилотина. Има версия, че преди смъртта си Жана казва на палача фраза, която завинаги ще остане в историята: „Още една минута, господин палач!“ 

Вижте историите на още 4 кралски любовници в нашата галерия: 

Най-могъщите кралски метреси в историята

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти