За всички, за които храната не е просто средство за задоволяване на глад, а истинско преживяване, представяме новата книга ИК "Вакон" – „На един черпак разстояние” на Ричард Морей.
Тя е вкусен и ароматен разказ за млад индиец, който заминава за Париж, за да стане майстор-готвач с три звезди „Мишлен“.
За книгата
Роден над скромния ресторант на дядо си в Мумбай, Хасан Хаджи от най-ранно детство възприема света чрез упойващия мирис на пикантно рибено къри и люта супа от агнешки крачета.
Ала нещастие отвежда шумните роднини на Хасан от Индия в едно малко градче, сгушено във Френските Алпи. Там фамилия Хаджи отваря поредния семеен ресторант, в който донася всички подправки и ухания от далечна Индия. Това променя живота на ексцентричните местни жители и води до куп забавни случки.
В градчето Люмиер обаче съдбата ги изправя врата срещу врата с кухнята на мадам Мальори, потомка на стар хотелиерски род, съдържател на ресторант и готвач, носител на две звезди „Мишлен”. Мадам е традиционалист по образование и кулинарна монахиня, която прекарва по-голяма част от времето си в компанията на стари готварски книги, а мястото ѝ е известно на познавачите като един от най-добрите малки провинциални хотели в цяла Франция.
Всичко изглеждало чудесно и третата звезда била на път да изгрее над кухненския плот на Мальори, докато един ден, от другата страна на улицата не се появило семейство Хаджи.
„На един черпак разстояние“ е разказ за трийсетте метра, които отделят новата индийска кухня от традиционната френска – разстояние, което като море разделя както различни култури и народи, така и техните вкусове и желания. Ричард Морей е създал жив и пленителен разказ за семейството, националността, предразсъдъците и неизбежността на съдбата.
За автора
Ричард Морей е дългогодишен директор на европейската секция и главен редактор на списание „Форбс“. Започва работа в медиите през 1984 г. като репортер за Ню Йорк. Като американец, роден в Португалия и израснал в Швейцария, Ричард прекарва по голяма част от живота си в чужбина. През 1986 г. е разпределен като кореспондент в Лондон, където 17 години по-късно успява да се издигне до директор на европейската секция на „Форбс”.
За това време публикува множество материали и е отличен с няколко награди за журналистика. През 1991 г. издава биографията „Пиер Карден: човекът, който стана лейбъл” без съгласието на моделиера, за която „Файненшъл Таймс” пише: „Това не е нито агиография, нито целенасочена атака. В нея той е уловил същността му”. „На един черпак разстояние“ е първият му роман, преведен на повече от 30 езика, а по-късно по него е направен и филм. Понастоящем Ричард Морей живее във Филаделфия със съпругата и дъщеря си.
За филма
След филма "Шоколад" от преди няколко години, с участието на Джони Деп и Жюлиет Бинош, шведът Ласе Халстрьом е решил да забърка нов кулинарен шедьовър, в чиито сметки този път влизат Стивън Спилбърг и Опра Уинфри като продуценти и Хелън Мирън в главната женска роля.
Заглавието е „На един черпак разстояние”, а сюжетът е разбира се по едноименната книга. Филмът, както можете и да предположите изобилства от вкусове и аромати, бушуващи страсти, житейски битки и победи, вплетени в сблъсъка на два свята, обединени от пътя на един млад мъж в търсене на домашния уют. Премиерата в България беше на 22.08.2014 г..