На всички ни се случва да оставим някои храни във фризера, защото сме ги купили на промоция или заради някое кулинарно хрумване, но просто не сме успели да ги сготвим навреме. В тази практика няма нищо нередно, стига да се съобразим с определени срокове за безопасност.
Според специалисти за най-сигурно съхранение във фризера месото трябва да бъде неизмито и поставено в херметичен плик за храна. Дори да сте не сте го разопаковали от оригиналната му опаковка, пак е препоръчително да го поставите в защитно фолио или плик.
Когато замразявате, също е добра идея да маркирате ясно всяка торбичка с датата, на която сте я прибрали, за да знаете какво трябва да сготвите по-скоро и кое месо може да запазите за по-късно.
Периодът, в който месото може да престои в хладилника, е ограничен и това е ясно на всяка домакиня. Добре е още да знаете, че неправилно съхраняваното месо може да бъде вредно, дори и да не усещате неприятен мирис или да не изглежда развалено на пръв поглед.
Затова съхраняването във фризера удължава живота на месните продукти и много хора ги прибират там за по-дълго. Колко точно е препоръчително да престои месото в хладилника или фризера зависи преди всичко от произхода му, както и от това дали е сурово или сготвено.
А как най-правилно да размразите месото и кога „по-късно“ вече става „твърде късно“, разберете в галерията:
Прочетете още:
- Трикът с фенерчето в хладилника: защо всички трябва да го направим
- Защо трябва да слагаме купичка със сода за хляб в хладилника?
- Не дръжте тези храни в хладилника, за да бъдат по-вкусни и полезни
- Внимание! Защо НЕ трябва да слагате магнити върху хладилника
- Как да съхраняваме плодовете добре, за да не се налага да ги изхвърлим бързо
- Къде е безопасно да поставите хладилника в кухнята