Кулинарите, които се грижат за трапезата на британското кралско семейство открехнаха завесата на кралската кухня. Главният готвач Катрин Кътбъртсън има повече от 17 години опит там и заедно с екипа си създава вкусотии в огромно количества като 1200 парченца пай с кайма за всеки празничен прием в британските дворци.
Сред сладките, които домакини и гости похапват за празниците са класически джинджифилови бисквити и популярните британски курабии Джеми Доджърс, направени с домашно сладко, както и шоколадова руладина, която се предлага върху сребърни подноси.
Кралските готвачи създават различни варианти на класическия пай с кайма. Такава е рецептата за сладкиш, който е по-малък от традиционния, приготвян със стърготини от бадеми, украсен с яйчени белтъци и пудра захар.
За разлика от пая с кайма, рецептата за джинджифилови бисквити е сравнително лесна и е идеална за подарък, с който да напълните коледното чорапче, ако още нямате друга идея какво да поднесете.
Ето как да изпълните една от най-ценените рецепти за коледни сладки на кралските готвачи.
Джинджифилови бисквити
Съставки:
200 г брашно за сладкиши
1 супена лъжица зимен джинджифил
1 супена лъжица смесена подправка (съдържа традиционно канела, мускатово орехче и бахар, но е възможно също карамфил, джинджифил, семена от кориандър, кайенски пипер и дори ким – бел. ред.)
100 г несолено (пречистено) масло
75 г кафява захар
25 г гранулирана захар
45 г мляко
глазура за декорация
Начин на приготвяне
- Смесете брашното и подправките и добавете нарязаното на кубчета тесто и натрошете с пръсти.
- Добавете млякото, за да се образува каша. Увийте го в хартия и оставете да слегне за около 2 часа (най-добре през нощта)
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Разточете до приблизителна дебелина от 3 мм, но и в зависимост от размера на бисквитката, която искате да направите, изрежете във формички и ги положете върху хартия, която не пропуска мазнина или силиконова подложка, покрита с малко гранулирана захар преди печенето на 180 градуса, докато се втвърдят.
- След това ги оставете да изстинат преди да ги украсите с глазура по ваш избор.
Приятно похапване!
Прочети още:
- Кутия, пълна с тайни? Не, със сладки: 5 вкусни рецепти
- 5 приказни коледни базара в Европа, подходящи за всеки бюджет
- 9 коледни книги, с които да се сгушиш на дивана този декември
- Романтичните коледни филми, които никога няма да ви хрумне да гледате, а трябва