Нашите шеф готвачи от Mate Kitchen продължават да творят кулинарни чудеса, а ние с вас имаме нелеката задача да оценим и определим коя рецепта намираме за по-вкусна, по-ароматна и по-добре подправена с моноподправките на Vegeta.
Докато на едната кулинарна арена тече сблъсък на рецепти от България и Гърция , сега ще се пренесем на запад и ще се докоснем до вкусовете на две близки, но в същото време непознати дестинации - Хърватия и Албания.
Хърватската кухня е вкусна смесица между средиземноморската и балканската. Закуските са богати, с много сирена, колбаси и горещо кафе, обядът винаги включва супа, а обядът и вечерята са разнообразни, винаги има супа, гарнитура, месо или риба, от които да избирате, като накрая всичко завършва с десерт.
Шефготвачите ни Оля Петрова и Георги Николов се спряха съответно на пилешки дробчета със зеленчуци и гювеч с пиле, зеленчуци и ориз.
Оля подправи дробчетата с морска сол, черен пипер, магаданоз, мащерка и дафинов лист Vegeta, за да получи едно богат на вкусове и цветове ястие, което и тук обичаме.
Шеф Георги Николов първо посоли бутчетата с морска сол Vegeta и ги запържи, а след това добрави към зеленчуците в гювеча червен и черен пипер Vegeta и сушен магданоз.
Другата държава, на чиято кулинарна територия се сблъскват нашите готвачи, е Албания. Макар да е балканска страна, ние не познаваме добре албанската кухня. Комбинацията от богато плодородна земя, близостта до морето и влиянието на съседи като Гърция, Италия и Турция я правят разнообразна и много вкусна.
Във видеото по-долу ще видите как Оля приготвя кюфтета с щипка Италия върху тях, а Георги - уж познатите ни пълнени чушки, но в нов прочит.
За кюфтетата Оля използва магданоз, риган, босилек и черен пипер Vegeta, а Георги овкуси чушките с магданоз, копър и морска сол Vegeta.
Изгледайте внимателно видеото и вижте как популярните балкански рецепти имат различен “прочит” в различните страни.
И не забравяйте да гледате скоро следващото видео с вкусни рецепти от хърватската кухня и да участвате в предизвикателството!