Обвити в мистика: Какво са мегалитите и къде ги има у нас?

Време е да видим какво ни е подготвила Джуджи в рубриката ,,Забранени истории с Джуджи“ в предаването ,,На кафе“ по NOVA. Този път ще си говорим за мегалитите.

Има места, в които си изгубваш, но не по начин, който те подтиска, а като част от нещо много голямо и значимо. В света има стотици загадъчни места и обекти, чиято мистерия учените се опитват да разгадаят. Каменни кръгове, плочи и божества, храмове - всички тези древни исторически ценности са уникални и ни дават възможност да се върнем към миналото, към произхода на човешката цивилизация.

мегалити
Снимка: iStock

Такива са мегалитите. В превод от гръцки, мегалит означава голям камък. Мегалитите са градежи от грубо обработени или необработени огромни камъни. Те изграждат различни монументи и съоръжения. Интересното е, че тези огромни каменни структури са редени без да е използвано каквото и да е спойващо вещество. Те се крепят на невероятен баланс, затиснати от собствената си тежест.

Европа е осеяна с огромни каменни градежи, построени преди хиляди години през Неолита и Медната епоха. Мегалити се намират от Швеция и Дания до Северна Испания и Португалия. България не прави изключение - Сакар, Странджа и Родопите са най-богатият на мегалитни и скално изсечени паметници район на Балканския полуостров.

мегалити
Снимка: iStock

Където и да са те по света, са обвити в мистика. Наричани са светилища, портали, обсерватории, календари, трансформатори на енергия, но истинското им предназначение продължава да е загадка и до днес.

Всички сме чували за Стоунхендж, но малцина знаят за най-голямото мегалитно съоръжение – камъните от Карнак във Франция. От хиляди години те вдъхновяват истории и подхранват митове. По южното крайбрежие на Бретан едно невзрачно поле е осеяно с около 3000 древни мегалити.

мегалити
Снимка: iStock

Какво още интересно по темата разказа Джуджи, вижте във видеото по-горе!

Още материали от ,,На кафе": 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол