Какво да сложим на трапезата за днес: Гергьовска пита

Какво да сложим на трапезата за днес: Гергьовска пита
Снимка: netinfo

На празничната трапеза на Гергьовден освен печено агнешко месо трябва да има и пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино.

Непременно я украсете с овца, овчарска гега или кошара, която е отворена и се пази от овчаря и кучетата.

Необходими продукти за 1 пита:
450 г бяло брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
100 г масло
120 мл прясно мляко
20 г прясна мая
3 яйца

Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява в голяма купа и в него се разбъркват солта и захарта. В средата му се прави кладенче.

2. Разтопява се половината от маслото и се смесва с млякото. Сместа се охлажда и в нея се разтваря маята. Всичко се слага в кладенчето и с лъжичка се забърква гъста каша, като се ръси по малко от заобикалящото брашно. Кашата в кладенчето се оставя на топло за 30 мин.

3. След като втаса, се прибавят разбитите яйца и се омесва гладко тесто. Меси се около 10 мин. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло място около 1,5 ч. или докато се удвои обемът му.

4. Тестото отново се премесва и се слага в намазана с масло тава с диаметър 24 см. Оставя се малко парченце, за да се направи украса - овца, овчарска гега или кошара. Питката се оставя да втаса отново около 40 - 50 мин. и се пече на 190° С около 30 мин.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти