Създадено за

Как може да се предпазим от пигментни петна и мелазма през лятото? Съвети от дерматолог

Как може да се предпазим от пигментни петна и мелазма през лятото? Съвети от дерматолог
Снимка: iStock/Getty Images

Лятото е тук! Слънце, плаж, разходки сред природата – кой не обича това време от годината? Но с идването на топлите дни идват и някои летни „врагове“, сред които са пигментните петна и мелазмата.

За тези кожни особености сме говорили нееднократно, но всеки път има какво ново да научим. Ето защо точно в началото на изпитателния за кожата ни сезон се свързахме с проф. д-р Мери Ганчева, дерматолог в София с над 30 години медицински опит.

Клиничните ѝ интереси са в сферата на диагностика и лечение на псориазис, акне, фотодерматози, атопичен дерматит и болести на скалпа и косата.

Има над 180 участия с устни и постерни презентации в български и международни конгреси и 150 публикации в български и международни научни списания. Член е на български и международни организации в областта на дерматологията и морфологията.

Снимка: PHOENIX Pharma

Разпитахме я подробно за тези тъмни петна, които се появяват по кожата точно когато ни се иска да сме най-красиви и тя ни разкри тайните съставки на красивата кожа. Вижте ги:

Какви са основните рискове за кожата през летните месеци?

Обичаме слънцето - то създава настроение, стимулира изграждането на имунитет, спомага за синтеза на витамин D. Но за съжаление има много негативни влияния върху кожата. Може да доведе до поява на дерматози, изгаряния, ускорено стареене, фоточувствителност, рак на кожата.

Как да защитим кожата си от вредните UV лъчи?

Едва ли има човек, който да не ползва слънцезащитни продукти. Те обаче трябва да бъдат индивидуално съобразени със специфичните нужди на кожата – суха, мазна, алергична, или с наличие на заболявания – акне, розацея, мелазма, кератози. 

Снимка: iStock/Getty Images

Какво представлява мелазмата и как да я разграничим от другите кожни състояния?

Мелазмата е хиперпигментация върху участъци на кожата, които са изложени на слънчева светлина – бузите, скулите, гърбът на носа, кожата над устната, деколтето, ръцете. Засягат се и зоните близо до ушите и страничната част на шията. Тя се появява във все по-млада възраст и причинява не само козметичен, но и психологичен проблем поради трудното и бавно лечение.

Пигментните петна имат разнообразна форма и големина, гладка повърхност и резки очертания. Цветът им е различен с вариации: светложълт, сиво-кафяв или тъмно кафяв.

Снимка: iStock/Getty Images

Какво бихте посъветвали хората, чиято кожа е с мелазма?

Лечение от дерматолог с прецизно снета анамнеза и изясняване на причините за нейната поява. За локално лечение може да се използват различни активните съставки като азелаинова киселина, хидроквинон, третиноин, тиамидол, витамин С, глабридин, абрутин и др.

Тези кремове трябва да са персонализирани с индивидуалните нужди на кожата на пациента и разбира се, много пазене от слънцето със специфична фотозащита. Подходящи са продуктите с двойно действие, които едновременно лекуват хиперпигментните петна и в същото време имат висок фактор на слънцезащита.

*Консултацията с дерматолог ще ви предостави персонализиран съвет относно включването на азелаинова киселина във вашата рутина.

Снимка: Skinoren

Какво представлява азелаиновата киселина?

Това е окислена дикарбоксилинова киселина, изолирана от микроорганизъм Питироспорум овале. Тя подтиска действието на тирозиназата - ензим, който е отговорен за поява на мелазма. Има и специфично действие върху клетките, отговорни за пигментациите - меланоцитите, което е насочено само към хиперактивните меланоцити. По този начин не се обезцветява кожата с нормално функциониращи меланоцити.

Къде е мястото на азелаиновата киселина според Вашия опит в дневната рутина?

Наблюденията ми са от много добро повлияване при пациенти, които са с мелазма, като и при пациенти с хиперпигментни белези от акне. Важно е да подчертая и факта, че няма фототоксични или фотоалергични реакции.

Снимка: Skinoren

Има ли други ползи от използването на азелаиновата киселина?

Азелаиновата киселина се може да се ползва успешно и при лечение на акне – както при младежи над 12 години, така и при т.н. възрастово акне. Отличен е ефектът при белезите от акне, които често са с нарушение в пигментацията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти